2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Tizenhétezer laptopot kapnak a rászorulókForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-24 11:37:16
Elindult a Digitális Közösség Program: elsõ állomás Miskolc.

A kormány 17 ezer laptopot juttat el a rászorulókhoz. Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a miskolci Avasi Gimnáziumban tartott pénteki nyitórendezvényen azt mondta, a program célja a magyarországi digitális írástudatlanság felszámolása. Hozzátette: a kezdeményezés egyedülálló az Európai Unióban. A kísérleti program elsõ állomása Miskolc, amely az agglomerációval együtt Magyarország második legnagyobb települése, mégis a felmérések szerint elmaradott a digitális tudás, a digitális eszközökhöz való hozzáférés terén - mondta a miniszter.

Az észak-magyarországi régióban a legmagasabb a munkanélküliség. A számítógép és az internet használata pedig ma már a tanuláshoz és a munkavállaláshoz is elengedhetetlen - mondta a miniszter. Hozzátette: a Nemzeti Infokommunikációs Stratégia legfontosabb célkitûzése, hogy a digitális eszközök elõnyei elérhetõek legyenek minden magyar állampolgár számára. Az össztársadalmi program sikeres megvalósítása érdekében a kormány összefogott az infokommunikációs szektor szereplõivel, és együtt alkották meg a Digitális Közösség Programot, amelyet az állam és a versenyszféra közösen finanszíroz.

A miniszter tájékoztatott arról is, hogy a kormány mintegy 4 milliárd forinttal járul hozzá a pilot programhoz - amelybõl 1 milliárd forintnyi uniós forrás -, amelynek keretében a résztvevõknek ingyenesen biztosítja a szükséges eszközöket, az infrastruktúrát és a megfelelõ oktatást. Beszámolt arról is, hogy a 17 ezer laptopból 16 ezer darab a megadott célcsoportból pályázó magánszemélyekhez, a többi pedig meghívásos tender révén hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetû tanulók oktatását célzó intézményekhez, a Digitális Középiskola programban résztvevõ iskolákhoz és a Miskolci Egyetem elsõéves hallgatóihoz kerül. A meghívásos pályázatot november közepén elindították, így három diák már át is vehette Németh Lászlónétól a tanuláshoz is használható eszközöket.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere (Fidesz-KDNP) úgy fogalmazott: a program olyan mérföldkõ Miskolc életében, amely kijelöli és meghatározza a város jövõjét. Megjegyezte: a szakemberek már megalkották az "okos város, okos település" fogalmát, amely a program segítségével Miskolcra is ráillik majd.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!