2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Augusztustól figyelmeztetés helyett bírságForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-07-21 17:15:26
Lehetne 800 ezer forintos bírság is a vezetés közbeni mobilozásért, azonban a bírságok összegérõl szóló kormányrendelet másképp rendelkezik.

Augusztustól közlekedési szabályszegésnek minõsül, ha az autós nem használja a biztonsági övet, telefonál vezetés közben, nem tartja be a gyerekbiztonságra vonatkozó elõírásokat vagy a motoros bukósisak nélkül közlekedik.

 

Ezeket közigazgatási hatósági eljárásban bírálják el, vagyis ezentúl nem lesz lehetõségük a rendõröknek mérlegelésre és figyelmeztetést sem alkalmazhatnak, fix összegû bírságot kell kiszabniuk. A törvény szerint lehetne akár 800 ezer forint is a büntetés, de külön szabályként kormányrendelet rendelkezik a konkrét összegekrõl, amelyek sokkal alacsonyabbak.

A közúti közlekedésrõl szóló 1988. évi I. törvény módosításában olvasható, hogy bizonyos rendelkezések megszegéséért - mint a biztonsági öv, gyermekbiztonsági rendszer használatának elmulasztása, a bukósisak nélküli közlekedés, vagy mobiltelefonálás vezetés közben - 10 ezer és 800 ezer forint közötti bírságot lehet kiszabni. A konkrét összegeket az egyes szabályszegéseknél azonban külön jogszabály állapítja meg.

Lehetne tehát 800 ezer forintos bírság is a vezetés közbeni mobilozásért, azonban a bírságok összegérõl szóló kormányrendelet másképp rendelkezik.

Az IRM tájékoztatása szerint a közúti közlekedésrõl szóló törvény módosítását azért látták szükségesnek, hogy egyértelmû legyen, bizonyos szabálysértésekért mekkora bírság jár

Így ha valaki menet közben kihangosítás nélkül mobiltelefonál, augusztustól tízezertõl húszezer ezer forintig terjedõ bírságra számíthat, attól függõen, hogy ezt lakott területen belül, azon kívül, vagy autópályán teszi - derül ki az IRM közleményébõl. A biztonsági öv nélküli autózásnál és a bukósisak nélküli motorozásnál 10 ezer és 30 ezer forint közötti bírságolási tételek lesznek, míg a gyermekülés használatának elmulasztásáért legkevesebb 15 ezer, maximum 45 ezer forintos bírságot szabhatnak ki a rendõrök, szintén a szabályszegés helyszínétõl függõen. Minden esetben lakott területen belül kell a legkevesebbet, míg autóúton, autópályán a legtöbbet fizetni.

Július 31-ig ezek szabálysértésnek minõsülnek. Ilyen esetekben a rendõr figyelmeztetést alkalmazhat, és helyszíni bírságot szabhat ki 3 és 20 ezer forint közötti összegben, vagy feljelentést tehet. Augusztus 1-tõl azonban a rendõr nem mérlegelhet: a bírság mértéke csak attól függ, hol történt a szabálysértés.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!