2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Félévente kellene elmenni fogászati szûrõvizsgálatraForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-24 19:38:46
Sokan félnek a fogorvostól, ezért inkább el sem mennek, pedig ma már olyan modern kezelési technikák léteznek, hogy a páciens nem érez fájdalmat.

A legfontosabb a megelõzés lenne, a helyes fog- és szájápolást pedig gyermekkorban kell megtanítani, hangsúlyozzák a szakemberek. Az egyik fogorvos véleménye szerint nagyon sok páciens fogai elhanyagoltak, kevés fogkefe és fogkrém fogy, a gyerekek pedig a fogorvosi váróban is gyakran chipsszel, cukros üdítõvel a kezükben ülnek.

Dr. Balaton Péter gyermek fogorvos a Kossuth Rádió Napközben címû mûsorában elmondta: a gyermekek a fogápolást közösségben, a családban vagy az óvodában, iskolában tanulhatják meg. Nagyon fontos a szülõi minta, ha a szülõk fogmosás nélkül fekszenek le este, a gyereknek is ez lesz a természetes. Az is nagyon lényeges, hogy a gyerek megtanulja a megfelelõ fogmosási technikákat, a fogkefe minõségére is oda kell figyelni, de a táplálkozás is védi a fogkat. Amilyen hamar lehetséges, a gyermeknek rágnia kell, hiszen a rágásnak öntisztító hatása van. Hibás, fájó fogazattal azonban nem lehet megfelelõen rágni, és erre a szülõnek fel kell figyelnie, magyarázta a szakember.

Dr. Balaton Péter hangsúlyozta: a fájó fog kezelésével nem érdemes várni, mert minél tovább halogatjuk a fogorvos felkeresését, annál súlyosabb lesz a probléma, a szuvasodásnak indult fog nem gyógyul meg magától. Egy-egy fog elromlásának pedig akár több éves elõzménye is van. Dr. Balaton Péter úgy véli, a rendszeres fogorvoshoz járást azzal lehetne legjobban ösztönözni, ha a biztosító több támogatást nyújtana, de a feltételek is sokkal szigorúbbak lennének.

Komlóssy Attila, a Vállalkozó Fogorvosok Egyesületének elnöke kiemelte: félévente, de legalább évente egyszer mindenkinek el kellene mennie fogorvoshoz. Felnõttek számára évente egyszer ingyenes a foghúzás, a fogászati röntgen, a gyökérkezelés, az egyszerû tömések.

Dr. Balaton Péter hozzátette: a fogászati szûrõvizsgálatokra amiatt is nagyon fontos elmenni, mert nagyon sok általános orvosi kórkép, amikor még más tünete nincsen, a szájüregben már diagnosztizálható, például a leukémia, a cukorbetegség. A szájüregi szûrõvizsgálatra felnõtt korban a dohányosoknak mindenképpen el kellene menniük.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!