2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Növekszik az igény a szociális földprogramraForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-24 19:53:50
Növekszik a társadalmi igény a szociális földprogramra, ezért az e célra az idén elkülönített 250 millió forintos megemelt pályázati keretösszeg 2014-re is megmarad, de akár még nõhet is - jelentette ki Kovács Zoltán, az Emberi Erõforrások Minisztériumának államtitkára az MTI-nek.

A szociális ellátórendszerbe illeszthetõ földprogram elsõsorban a hátrányos helyzetû családoknak nyújt különféle kedvezményes juttatásokat a megélhetéshez, az önálló egzisztencia kialakításához - mondta Kovács Zoltán.

A programban tavaly 101, az idén már 151 település nyert el pályázati támogatást, amelybõl vetõmagot, palántát és fiatal jószágokat oszthattak ki az önkormányzatok. Az idén már mintegy 500 hektárnyi földet mûveltek meg a programban részt vevõk. E földek rendszerint az adott önkormányzat saját, vagy bérelt területei, de több helyen az örökös nélkül maradt, a falun belüli kihalt házak kertjeit is hasznosítják közmunkások bevonásával - tette hozzá.

A mintaként szolgáló szociális földprogram munkaalkalmat jelent, a megtermelt zöldség-gyümölcs a helyi közüzemi, iskolai konyhákat is ellátja nyersanyaggal, van ahol szociális bolthálózat épül a termékek helybeni kedvezményes értékesítésére - utalt rá az államtitkár. Az érintett települések polgármestereinek tapasztalata szerint a mintaprogram hasznos az egész közösségre nézve. A segélyek helyett az értelmes munka által az emberek önbecsülése nõ, az adott falu az önellátásra törekedhet, a családok kiegészítõ jövedelemhez juthatnak. Mindez együtt az életminõségre is jótékony hatást gyakorol, a fiatalok szívesen maradnak a településen - hívta fel a figyelmet Kovács Zoltán.

A Tolna megyei Faddon idõs emberek már nem mûvelt háztáji telkeit bérelte ki az önkormányzat, és az így 2,5 hektáron állástalan helyiek az általános iskola konyhájának termesztenek zöldséget. Fülöp János polgármester (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy az ültetvényt a szezonban 15-20 közfoglalkoztatott gondozta, borsót, zöldbabot, hagymát, mákot, burgonyát, paprikát, paradicsomot termesztettek. Az önkormányzat öntözõrendszert is kiépített, amivel elkerülhették az aszálykárokat. A helyben termesztett, vegyszermentes zöldség a 320 iskolás gyermek étkeztetéséhez szükséges nyersanyag csaknem az egészét fedezi - tette hozzá.

Tóth Gabriella, Sóshartyán (független) polgármestere arról adott tájékoztatást, hogy a Nógrád megyei településen a kiskertek mûveléséhez vetõmagot osztottak, a jelentkezõk naposcsibéket kaptak. A burgonyaföldet közmunkások mûvelték. Pályázaton elnyert pénzbõl két tehenet is vásároltak, azóta az állomány már ötre duzzadt. A jószágokat az önkormányzat tulajdonában álló, közmunkások által rendbe hozott istállóban tartják, az állatok gondozását, fejését idõs, a gazdálkodáshoz értõ helyiek útmutatása szerint közmunkások végzik. A pályázati pénzbõl egy kis tésztaüzemet is berendeztek, az itt fõzött tészta az óvoda, iskola konyhájára kerülhet.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Besenyszög állandó résztvevõje a szociális földprogramnak. A faluban és környékén kevés a munka. Balogh Zoltán polgármester (független) elmondása szerint a rendszeres szociális segélyre szoruló, a sokgyerekes szegény családok közül elsõként 20 család kapott két-két fiatal mangalica sertést és takarmányt. Ezután újabb rászorulók jelentkeztek, akik süldõ disznókat, elõnevelt csirkéket kaptak. A program kibõvült, például az önkormányzat földjén 3300 homoktövis palántát telepítettek közmunkások bevonásával. Ezen kívül vetõmagot is kapnak a rászoruló családok. Jövõre újabb családokat szeretnének bevonni a programba - mondta a polgármester.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Homrogd polgármestere, Juhász Imre (független) arról számolt be: ezekben a napokban 25 közmunkás gyûjti a csipkebogyót, a kökényt. A termésbõl a szociális földprogram pályázati pénzén vett üstben fõznek lekvárt, ami az óvodás, iskolás gyerekek étkezését teszi változatosabbá.

Rozsály, az alig 800 lelkes Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei falu évek óta az önellátás megvalósítására törekszik, amihez a szociális földprogramra is támaszkodhatnak. Sztojka Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) tájékoztatása szerint, a település összesen 90 hektáron gazdálkodik, fõként paradicsomot, burgonyát, hagymát, paprikát termesztenek, de van dió- és meggyültetvényük is. Ezekre a terményekre épül a falut ellátó szervezet. Hetven helyi közmunkásért dolgozik a földeken. A település alapítványa által üzemeltetett, a helyi õstermelõk termékeit kínáló szociális boltban pedig fõként szintén helyi fiatal munkanélküliek dolgoznak. Most épül az a 67 millió forintból megvalósuló gyümölcsfeldolgozó, ahol aszalványok, gyümölcslevek, lekvárok készülnek majd, saját ellátásra, illetve értékesítésre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!