2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Áttörést hozhat a gyed extra"Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-24 19:59:48
Szalai Piroska, a nõk munkaerõ-piaci helyzetének javításáért felelõs miniszteri biztos szerint áttörést hozhat a kisgyermekes anyák foglalkoztatásában, hogy 2014. január 1-jétõl a gyed mellett is lehet dolgozni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) miniszteri biztosa pénteken Budapesten sajtótájékoztatón kiemelte: 2014. január 1-jétõl az édesanyáknak nem kell választaniuk a gyermeknevelés és a munka között, gyed mellett is dolgozhatnak. Rámutatott: a munkaadókat is ösztönzik a kisgyermekes anyák foglalkoztatására, és a munkahelyvédelmi akcióterv keretében már 2013-ban is biztosított kedvezményeket kibõvítik a három vagy több gyermeket nevelõ édesanyák foglalkoztatása esetén: 2014-tõl a munkáltatók három évig teljes, majd további két évig 50 százalékos - szociális hozzájárulási adó és szakképzési hozzájárulás - kedvezményt kapnak az ilyen édesanyák után.

A miniszteri biztos elmondta, hogy egy- vagy kétgyermekes anyák foglalkoztatása esetén 2 évig teljes, további egy évig pedig 50 százalékos járulékkedvezményt kap a munkaadó. Szalai Piroska kiemelte, hogy az intézkedéssel a munkaadók és a családok is jól járnak: a munkáltatók járulékkedvezményt kapnak, és meg tudják tartani régi, tapasztalt munkavállalóikat, a családok pedig valós kiegészítõ jövedelemhez jutnak.

2012-ben 525 ezer olyan anyuka volt, akinek volt 6 évesnél kisebb gyermeke, ebbõl a több mint félmillió nõbõl 190 ezren dolgoztak, 15 ezerrel többen mint 2011-ben, ami 2 százalékpontos foglalkoztatásiráta-emelkedést jelentett. Azonban így is csak 36 százalékos a nõi foglalkoztatási ráta a kisgyermekesek esetében, ezzel Magyarország sereghajtó az Európai Unióban - hívta fel a figyelmet a miniszteri biztos. Úgy vélte, nem az a gond, hogy Magyarországon hosszú az ellátási rendszer, hanem hogy kevesen tudnak részmunkaidõben dolgozni. Eddig hiányzott a rugalmas, átmeneti idõszakra szóló foglalkoztatás lehetõsége, részben mert gyed mellett korábban nem lehetett dolgozni - emlékeztetett.

Kérdésre válaszolva Szalai Piroska elmondta: tavaly 81 ezernél több anyuka volt gyeden Magyarországon, õk 91 ezer forint gyedet kaptak, vagyis átlagosan ekkora összegrõl kellett lemondaniuk azoknak az anyáknak, akik teljes munkaidõbe mentek vissza dolgozni. A miniszteri biztos szerint jövõ januártól áttörés következhet a kisgyermekesek foglalkoztatása területén a magyar munkaerõ-piacon, mivel a gyed extra bevezetésével fel fog oldódni a munkaadók és a kisgyermekes munkavállalók közötti ellenérdekeltség.

Azzal, hogy nem lesz idõkorlátja a foglalkoztatásnak, és nem kell lemondani az ellátásokról, a munkaadók humánerõforrás tartalékhoz jutnak a kisgyermekesek személyében. Az anyukáknak sem kell hosszú idõre kiesniük a foglalkoztatásból, és pótolni sem kell õket, mert ha például több a munka a szervezetben, vissza lehet õket hívni, nem kell a helyükre új munkatársat felvenni, helyettesítésekkel vagy átszervezésekkel megoldható a kisgyermekes anyák pótlása, ha ebben a munkaadó és a munkavállaló megegyezik - fejtette ki Szalai Piroska.

Joó Kinga, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) tagja a sajtótájékoztatón kiemelte: a gyed extra intézkedéseiben az EGSZB több ajánlása is visszaköszön. Példaként említette, hogy a bizottság is fontosnak tartja, hogy az adó- és ellátási rendszereket úgy kell kiigazítani, hogy a második keresõket ne tartsák vissza a munkavállalástól, emellett fontos a pénzbeli és természetbeli támogatások megfelelõ ötvözése is. Olyan modelleket kell elõnyben részesíteni, amely elõsegíti az összes munkavállaló felnõtt családi feladatainak ellátását, a munka és a családi élet összehangolását - tette hozzá.

Az EGSZB felhívja a figyelmet arra is, hogy az államnak elérhetõ és jó minõségû közszolgáltatásokat kell biztosítania azoknak a nõknek, akiknek szükségük van a gyermekek elhelyezésére vagy az idõsgondozásban való segítségre. Ez alapvetõen állami feladat, de jó tapasztalatok azt mutatják, hogy a vállalati szférával meg lehet osztani ezt a felelõsségvállalást - hívta fel a figyelmet Joó Kinga.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!