2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
December 6-án új élet kezdõdik a magyar tõzsdénForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-26 09:12:50
December 6-án pénteken reggel 9 órakor indul a Budapesti Értéktõzsde (BÉT) új, Xetra nevû kereskedési rendszere - közölte a BÉT.

A Budapesti Értéktõzsde Igazgatósága 2013. november 22-i ülésén megerõsítette korábbi döntését a Xetra kereskedési rendszer bevezetésének idõpontjáról. Így többhónapos elõkészítés után, a sikeres teszteket követõen december 6-án reggel 9 órakor indul a Budapesti Értéktõzsde új, Xetra nevû kereskedési rendszere. A kereskedési platform bevezetésével a Xetra frankfurti központján keresztül a hazai tõzsdén jegyzett cégek, Európa 18 országának kereskedõivel, befektetõivel kapcsolódnak össze közvetlenül, míg a hazai befektetési szolgáltatók és befektetõk  több ezer új befektetési eszközhöz kapnak közvetlen elérést, ezzel megnyitva a teret a további  forgalombõvülés lehetõsége elõtt.

A Budapesti Értéktõzsde (BÉT) Igazgatósága a sikeres teszteket követõen megerõsítette korábbi döntését, mely szerint december 6-án a másfél évtizede használatban lévõ jelenlegi kereskedési rendszert (MMTS) egy új, modern rendszerre cseréli. A magyar tõzsde a Közép-Európai Tõzsdecsoport, a CEESEG (Central European Stock Exchange Group) tagjaként a csoport másik három tagja (Bécs, Ljubljana, Prága) által már használt, a frankfurti tõzsde által mûködtetett Xetra kereskedési platform bevezetése mellett tette le a voksát. Az új kereskedési rendszer bevezetésével így a BÉT szélesre tárja kapuját a hazai és nemzetközi befektetõk széles köre elõtt, megerõsítve ezzel a magyar tõzsde központi szerepét a hazai értékpapírok kereskedésében. A

Xetra bevezetésének legnagyobb nyertesei azok a vállalatok lehetnek, melyek részvényeit, kötvényeit a magyar tõzsdén jegyzik, amiket az új rendszeren keresztül közvetlenül érheti el Európa 250 brókercégének és bankjának mintegy 4500 üzletkötõje és a mögöttük álló befektetõk is. Katona Zsolt, a BÉT vezérigazgatója elmondta: „Az új kereskedési rendszer bevezetése gyakorlatilag megszünteti a magyar tõzsde elérésének technikai korlátait, hiszen a Xetra közösségnek már tagja szinte valamennyi frankfurti, londoni, párizsi, illetve egyéb európai pénzügyi központban tevékenykedõ  brókercég, befektetési bank.” A BÉT a lakosság számára már eddig is több fórumon mutatta be a legfontosabb változásokat.

 

A kereskedési rendszer cseréjének elõzményei

A rendszercserével kapcsolatos elõkészítõ munkálatok már 2012 közepén elkezdõdtek és a jelenlegi elõkészítõ fázist, majd a tesztelést és végül a „fõpróbát” követõen 2013. december 6-án indul el az új rendszer élesben. A Xetra bevezetése egy nagyon összetett folyamat volt, ahol a tõzsde, a kereskedésben résztvevõ tagok és nem utolsósorban a Magyar Nemzeti Bank (korábban Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelet) összehangolt munkájára volt szükség. A Xetra bevezetésével a BÉT számára az elsõdleges cél, hogy a Budapesten bevezetett részvények, kötvények iránt érdeklõdést mutató hazai- és külföldi befektetõk közvetlenül érhessék el a magyar és a Xetrát használó többi tõzsde piacait.

Mindez azt jelenti, hogy a csatlakozással a BÉT-en jegyzett részvények és kötvények december 6-tól közvetlenül elérhetõvé válnak valamennyi, a Xetra rendszerhez már kapcsolódott kereskedõ és ezáltal a befektetõk széles köre számára, míg a BÉT-en kereskedõ brókercégek és ügyfeleik is közvetlen elérést kapnak a több, mint 10 ezer részvényhez és más befektetési termékekhez.

A rendszer cseréjének legnagyobb nyertesei a BÉT-en jegyzett részvények és kötvények kibocsátói, valamint a befektetõk. A Xetra lehetõvé teszi új kereskedési modellek alkalmazását is, amelyek a jelenleginél rugalmasabban alkalmazkodnak az egyes értékpapír típusok piacának sajátosságaihoz. Az új infrastruktúra mellett egy késõbbi idõpontban lehetõvé válik majd egy új, átfogó részvénypiaci árjegyzõi rendszer bevezetése is, amelyben a részvények kereskedését folyamatos vételi és eladási ajánlatok biztosításával támogatják a hivatalos árjegyzõk. Mindezek, és az új kereskedõk belépése, valamint az új kereskedési technikák várható megjelenése együttesen a budapesti értékpapírpiac forgalmának jövõbeli bõvülése irányába mutatnak.

 

A Xetra alapvetõen értékpapírok azonnali kereskedésére kialakított rendszer. Így a BÉT származékos- (határidõs és opciós) és árupiacai nem kerülnek az új rendszerbe, azokat továbbra is a jelenlegi MMTS rendszer szolgálja majd ki. A részvénypiacon a Prémium, illetve Standard kategóriában szereplõ részvények kereskedése nem változik, továbbra is folyamatos lesz a kereskedés, amelyet a jelenlegihez hasonlóan a nap elején és végén egy egy aukció nyit meg és zár le a nyitó és záróár meghatározására. A technikai bevezetéssel piacra lépett, vagy késõbbiekben piacra lépõ vállalatok részvényeit tartalmazó „T” kategóriában (hasonlóan a hitelpapírok és a befektetési jegyek piacához) ugyanakkor megszûnik a folyamatos kereskedés, és e helyett naponta több alkalommal aukcióra kerül sor. Ez az új modell jobban illeszkedik azon értékpapírok kereskedéséhez, ahol bármilyen okból – jelen esetben a közkézhányad hiányában – nem tud kialakulni kellõen likvid kereskedés.

Az új kereskedési rendszer bevezetése után a BÉT jogi státusza nem változik: továbbra is az MNB engedélyével mûködõ és általa felügyelt önálló intézmény marad, amely mindenkori szabályzatait a magyar jogszabályoknak megfelelõen határozza meg. A BÉT-en megkötött ügyletek elszámolását  továbbra is a magyar KELER végzi és a rendszercsere nem érinti a magyar piac nyitva tartását sem.

A Budapesti Értéktõzsde a CEE Stock Exchange Group (CEESEG) 50,45%-os leányvállalata. A CEESEG csoport, amelynek  további tagjai a ljubljanai, prágai és bécsi értéktõzsde, a régió legnagyobb tõzsdei csoportja. A négy értéktõzsdén kívül a CEESEG három árutõzsdét is mûködtet és társtulajdonosa öt elszámolóháznak és két értéktárnak. A CEESEG megkönnyíti a helyi piacokhoz  való hozzáférést és az azokon való kereskedést. A CEESEG csoport tagjai Közép- és Kelet Európa tizenkét értéktõzsdéjével folytatnak együttmûködést, és a csoport szakértelme világszerte elismert.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!