2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Robbanás várható a magyar autógyártásban hamarosanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-26 18:55:52
Jövõre akár négyszázezer autó is készülhet Magyarországon, vagyis 2012-höz képest duplázhat a hazai ipar húzóerejét jelentõ szektor.

A tavalyi közel negyedmilliós darabszám után (a gyártók számait összeadva közel 229 ezres adat jön ki, míg az európai autógyártók szövetsége 215 ezerrõl tud) jövõre bõ 400 ezer gépjármû készülhet Magyarországon. Átrendezõdik a gyártók erõsorrendje is: míg 2012-ben még a legyártott autók túlnyomó többsége, 155 ezer a Suzuki esztergomi üzemében készült, - a fennmaradó mennyiség bõ felét a kecskeméti Mercedes, másik felét pedig gyõri Audi készítette -, addig 2014-ben mindhárom szereplõ bõ százezres nagyságrendet produkálhat. A felfutás már az idén megkezdõdött, az ipar teljesítményének növekedése gyakorlatilag kizárólag az autószektornak köszönhetõ: szeptemberben bõ 27 százalékkal múlta felül a jármûgyártás teljesítménye az egy évvel korábbit, a kilenchavi többlet meghaladta a 15 százalékot.

Emögött elsõsorban a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. számai állnak, Kecskeméten 2013-ban több mint százezer autó készülhet el. Némi növekedéssel kalkulál a Magyar Suzuki Zrt. is, Esztergomban idén 160-165 ezer autó gyártásával számolnak a tavalyi 155 ezer után. Az Audi Hungaria Motor Kft. nem közölte idei gyártási terveit, ám az tudható, hogy Gyõrben az év elsõ kilenc hónapjában 23,1 ezer autót gyártottak az egy évvel korábbi 28,3 ezret követõen. (A csökkenést az A3 Cabriolet és az RS3 modellek kifutása magyarázza.) Bár elsõ blikkre nem látszik, itt is elindult a gyártás felpörgése az A3 Sedan bevezetésével: a harmadik negyedévben közel tízezer autó készült el Gyõrben az egy évvel korábbi hétezer, illetve a második negyedévi hatezer után. Ha e tendencia az utolsó negyedévben is kitart, akkor Magyarországon a három autógyártó üzemébõl összesen bõ negyedmillió gépkocsi kerülhet ki az idén.

Ebbõl 2014-ben úgy lehet 400 ezret meghaladó mennyiség, ha az Audi gyakorlatilag teljes egészében képes lesz kihasználni az évi 125 ezer darabosra bõvített kapacitását, továbbá megvalósulnak a Mercedes és a Suzuki tervei is. Kecskeméten az ideihez hasonló mennyiség készülhet, míg Esztergomban 170-175 ezres mennyiséggel számolnak. E növekedés alapvetõen az új modellnek, az SX4 Crossnak köszönhetõ, amelybõl az elsõ teljes modellévben - ami nem azonos a naptári évvel - 100 ezer darab gyártásával számolnak - tájékoztatott Ruska Viktória, a társaság kommunikációs vezetõje.

Ha mindez megvalósul, a hazai jármûipar az EU teljes autógyártó kapacitásának mintegy 3 százalékát adhatja majd, továbbá megelõzi majd Olaszország 2012-es teljesítményét, illetve közelebb kerül Csehország 1,2 milliós, illetve Szlovákia 0,9 milliós tavalyi adatához. Az ezer lakosra jutó legyártott autók terén az EU-átlag fölé kerülhet Magyarország, a 2014-re várt 40 körüli érték nagyjából a 2012-es spanyol szintet hozza majd. Összehasonlításul: tavaly Szlovákia vezette ezt a listát, 167-es átlaggal, majd 112-vel Csehország illetve 69-cel Németország következett.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!