2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Ennyi idõ alatt lehet megduplázni a befektetett pénzt: pofonegyszerû számítási módszerForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-26 19:03:35
A bankok ajánlatai között nagy különbségek lehetnek, aki pedig nem a pénz világában mozog, az nehezen látja át. Itt a módszer, amivel azonnal megérthetjük, mit jelent nekünk az adott bank ajánlata.

A 72-es szabály: így számolhatunk a kamatos kamattal

Amikor befektetést választunk, a bank megmondja, hány százalék kamatot fizet a befektetett tõkénkért. A legtöbb embernek azonban ez a szám nem mond túl sokat, és nem feltétlenül értik, mekkora a különbség a 3 és az 5 százalékos kamat között, vagy hogyan kellene számolniuk a kamatos kamattal.

 

A 72-es szabály kézzelfoghatóbbá teszi a befektetések hozamát: ugyanis, ha a 72-t elosztjuk a kamat %-kal, megkapjuk az évek számát, ami alatt a befektetett tõkénk meg fog duplázódni. Ha tehát 1 millió forintot teszünk be 12%-os kamattal, akkor 72/12=6, azaz 6 év múlva már megközelítõleg 2 millió forintunk lesz.
6%-os kamattal: 72/6=12   
12%-os kamattal: 72/12=6   
24%-os kamattal: 72/24=3


Számoljunk az idõvel!

A befektetés kiválasztásakor sokan esnek abba a hibába, hogy irreálisan rövid idõn belül szeretnék megduplázni a pénzüket, ennek pedig a legtöbbször az a vége, hogy az addigi megtakarításaikat is elveszítik.

A helyes hozzáállás az, ha kiszámoljuk, hogy mekkora összegre lesz szükségünk például lakásvásárlásra 10 év múlva, majd megnézzük, hogy a jelenleg elérhetõ legmagasabb kamathozadékkal ehhez mekkora összeget kell befektetnünk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!