2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Szigorított büntetések Debrecen útjain isForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-07-22 16:02:44
Keményebben büntethetik a telefonálást, az öv, a bukósisak és a gyermekülés hiányát.

A tervek szerint az eddigi 3-20 ezer forintos helyszíni bírság, illetve 30 ezer forintig terjedõ szabálysértési feljelentés helyett augusztus elsejétõl fix összegû büntetéseket szabnának ki a jármûvezetés közben – kihangosító nélkül – telefonálókra, a biztonsági öv, a gyermekülés, valamint a bukósisak elmulasztóira.

Ezzel a helyszíni bírságok vonatkozásában is megszûnne a rendõrök mérlegelési jogköre, hiszen egyelõre rajtuk múlik, hogy az emített kereteken belül mennyire büntetik a vétõket (akár figyelmeztetéssel is beérhetik).

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium közlése alapján a törvénymódosítást azért látják szükségesnek, hogy egyértelmû legyen, bizonyos szabálysértésekért mekkora bírság jár.

Így a telefonálás lakott területen belül 10, azon kívül 15, autópályán és autópályán 20 ezer forintba kerülne. A gyermekülés használatának elmulasztásáért 15, 30, illetve 45 ezer forint lehet a bírság.

A biztonsági öv és a bukósisak hiánya 10, 20, illetve 30 ezres büntetést vonhat maga után. A szigorítást érzékelteti, hogy a rendõrség például egy tavalyi debreceni akciója során a biztonsági öv és a gyermekülés miatt átlagosan 4200, a telefonálásért 5700 forintos helyszínbírságot szabott ki.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!