2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Lenyomhatja az európai gázárakat a palagázForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-28 08:06:11
Akár 14 százalékkal is csökkenhet a földgáz nagykereskedelmi ára az Európai Unióban (EU) 2050-ig, ha beindul az európai palagáz készletek kiaknázása.

Két tanácsadó cég, a Pöyry és a Cambridge Econometrics kutatása szerint a 14 százalékos csökkentéshez az EU palagáz készleteinek ötödét, egy 6 százalékos csökkentéshez pedig a készletek 15 százalékát kellene felhasználni. A kutatás szerint 54 ezer milliárd köbméterre becsülik az EU teljes palagáz tartalékát. A konzervatívabb, azaz 15 százalékos kihasználással számoló terv szerint évi 28 milliárd euróval csökkenhetnének a gázárak az unió tagországaiban.

"Európa továbbra is a nehéz gazdasági és társadalmi fellendülés korszakában van. Ez az új tanulmány azt mutatja, hogy a palagáz-kitermelésnek jelentõs gazdasági elõnyei lehetnek" - kommentálta a hírt Roland Festor európai ügyekért felelõs igazgató a Kõolaj- és Gáztermelõk Nemzetközi Szövetségétõl (OGP), amely eredetileg finanszírozta a tanulmányt. Az európai gázüzletágban nagy érdeklõdéssel figyelik az Egyesült Államok példáját. Amerikában a megugró palagáz-kitermelés már alapjaiban változtatta meg a gázüzletágat, lejjebb vitte az árakat, és csökkentette a gázimportot.

Az EU-ban azt remélik, hogy ugyanez a folyamat fog lejátszódni, és az olcsóbb gázárak csökkenteni fogják az elektromos áram árát is, ami az európai cégek megugró versenyképességéhez vezethet. Az EU azonban jelentõs lemaradásban van Amerikához képest a palagáz felhasználásában. A nagyméretû kitermelés elmaradásáért elsõsorban a környezetvédelmi aggályok a felelõsek.

A palagáz-kitermelés alapját a hidraulikus repesztésnek nevezett technológia adja, amelynek során vizet és vegyi anyagokat fecskendeznek nagy nyomással a gázhordozó kõzetbe, hogy felszabadítsák a benne rejlõ gázt vagy olajat. A palagáz-kitermelés kritikusai szerint a technológia rendkívül vízigényes, szennyezi a föld alatti vízkészleteket, és komoly környezetvédelmi kockázatokat hordoz magában a vegyi anyagok felhasználása miatt. Bár az Egyesült Államokban eddig nem történt nagyobb környezeti baleset, a kritikusok szerint még túl kevés idõ telt el ahhoz, hogy tisztán megmutatkozzon a gázkitermelés összes káros hatása.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!