2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Hétfõn jön az új BabakötvényForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-01 07:56:25
A jövõ héttõl lehet megvásárolni az új Babakötvényt. Az infláció fölött 3 százalékos kamatot fizetõ értékpapír sokkal praktikusabb lesz a Start-számlák tulajdonosai számára, mint a jelenlegi állampapírok. A kezdeti rekord magas kamatot viszont csak februárig élvezhetik a befektetõk.

Hétfõtõl lehet megvásárolni az új Babakötvényt a Magyar Államkincstár fiókjaiban. A 19 éves futamidejû, egy forintos névértékû papírtól azt reméli az Államadósság Kezelõ Központ (ÁKK) és a kincstár is, hogy nõ majd a lakossági állampapírok átlagos futamideje, fellendíti majd az elmúlt évben visszaesett Start-számla piacot. Az új Start-számlák vezetése ugyanis tavaly október óta az államkincstár monopóliumává vált, ez pedig ahhoz vezetett, hogy a korábbi években megszokotthoz képest lényegesen kevesebb gyerek számára indították el a szülõk ezt a konstrukciót.

A vonatkozó jogszabály szerint az államkincstárnál vezetett Start-számlákra most már másféle állampapírt nem is lehet vásárolni, csak az új kötvényben takarékoskodhatnak a gyerekek számára. Azoknak a gyerekeknek, akiknek van már Start-számlájuk a kincstárnál, és azok, akik 2014 februárja elõtt születnek, a mostani sorozatból vásárolhatnak értékpapírt addig, amíg nagykorúvá nem válnak.

Az új Babakötvény egyébként lényegesen rugalmasabb és egyszerûbb megtakarítást tesz lehetõvé a Start-számlákon, mint a többi állampapír. Utóbbiak névértéke ugyanis általában 10 ezer forint volt, kivéve a Prémium Magyar Államkötvényt, amelyet ezer forintos címletekben is lehetett jegyezni. Emiatt azok a szülõk, akik csak kisebb összegekkel tudták a Start-számlákat gyarapítani, nehézségekkel szembesülhettek. Az is praktikus újdonság az új állampapírban, hogy a kamatokat automatikusan újra befekteti, nem kell a szülõknek errõl minden alkalommal külön rendelkezniük.

Az új kötvény kamatozása az inflációt követi majd, 3 százalékos prémiumot fizet majd az átlagos éves infláció fölött. A 30 milliárd forintos meghirdetett mennyiség elsõ látásra elég soknak tûnik ahhoz képest, hogy októberben a Magyar Államkincstárnál mindössze kétmilliárd forintnyi állampapírt tartottak Start-számlákon. „Nehéz volt az elsõ sorozatnál meghatározni, mekkora mennyiségben hirdessük meg a kötvényt” – ismerte el lapunknak Borbély László András , az ÁKK vezérigazgató-helyettese. Ha túl kicsire tervezik a volument, pesszimistának tûnhet az ÁKK, ha viszont túl nagyra, az fölösleges költséget ró a központra. A meghirdetésnél emellett arra is kellett gondolniuk, hogy a 2032-ben lejáró állampapírból nem csak az idén, hanem a következõ 18 évben bármikor vásárolhatnak majd a szülõk.

Az ÁKK persze abban bízik, az új Babakötvény kelendõ lesz, ezt intenzív reklámkampánnyal is igyekeznek elõsegíteni. Egy biztos: a kötvény jelenlegi kamata rendkívül vonzó, az elsõ kamatperiódusban ugyanis 8,7 százalékos éves kamatot fizet idõarányosan. Ez magasabb minden most megvásárolható állampapírénál beleértve a Prémium Magyar Államkötvényeket is. Az elsõ kamatperiódus viszont csak jövõ év februárjáig tart, akkortól már nem a 2012-es, hanem a 2013-as átlagos inflációhoz igazodik majd a bónusz, így nagyjából 5 százalékos kamattal számolhatnak majd a befektetõk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!