2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Fõleg fiatalokat fertõz az új influenzaForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-07-23 13:47:15
Huszonöt év az átlagéletkoruk azoknak az európai betegeknek, akik utazás közben fertõzõdtek meg az újfajta influenza vírusával.

Többek között ez derül ki az Európai Betegségmegelõzési és Járványügyi Központ (ECDC) napokban közzétett tanulmányából. A központ adatai szerint a legveszélyeztetettebbek a 2 év alatti gyerekek, a terhes nõk és a krónikus betegséggel küzdõk.

A tanulmányból az is kiderül, hogy az eddigi fertõzõttek között a legnagyobb arányban a 10-19 évesek vannak - csaknem 35 százalék -, és körülbelül 23-23 százalék a 0-9 évesek és a 20-29 évesek aránya. Ez azt jelenti, hogy az európai betegek 80 százaléka 30 évesnél fiatalabb volt. Az ECDC tanulmánya szerint a fertõzés mindkét nemet hasonlóan érinti, bár az adatok alapján a 30 évesnél fiatalabbak között a férfiak aránya valamivel nagyobb.

A kockázati csoportok között a gyermekeken és a terhes nõkön kívül a tanulmány felsorolja, hogy melyek azok a krónikus betegségek, amelyek növelik az újinfluenza fertõzés kockázatát. Ezek: a krónikus légúti, a szív-, érrendszeri, az anyagcsere zavaraival összefüggõ betegségek, valamint a vese, máj, idegrendszer krónikus bajai. Szintén érintettek a cukorbetegek és az immunhiánnyal küzdõk is.

Az ECDC legfrissebb adatai szerint eddig csaknem 144 ezer ember fertõzõdött meg az A(H1N1) vírussal, közülük 813 halt meg. Európában valamivel több mint 17 ezer a beteg és 33 haltak meg a fertõzés következtében. Magyarországon eddig 29 esetben igazolták az új vírus jelenlétét.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!