2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Önkormányzatok: szabadulás a hiteladósságtólForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-01 08:26:39
Januárban adatokat szolgáltatnak, majd február végén megszabadulnak a mintegy 420 milliárdos még meglévõ adósságuktól a nagyobb települések. A szállítói tartozásokat nem konszolidálják.

Mivel az újabb adósságkonszolidáció teljes összegû lesz, ezért ebben a körben nem lesz szükség az önkormányzatokkal az átvállalás mértékérõl szóló megállapodások megkötésére, illetve az átvállalási mértékek megállapítását célzó egyeztetések lefolytatására – közölte lapunkkal a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A nagyobb települések esetében a konszolidáció korábbi körében az adósságok 40–70 százalékát vállalták át, a pontos mértékrõl akkor egyeztettek. Ekkor sikerült a nagyobb várások lobbierejének köszönhetõen a korábban tervezett mintegy 510 milliárdról 610 milliárdra növelni a konszolidáció mértékét.
A cikk a hirdetés után folytatódik

Az adósságátvállalás negyedik körében az ötezer fõ feletti település megmaradt, (fõként fejlesztési és mûködési hitelekbõl álló) 420 milliárdos adósságát 2014. február 28-áig az állam teljes egészében átvállalja. Az NGM ebben a körben technikai részletek kapcsán folytat egyeztetéseket a Magyar Államkincstárral, az Államadósság Kezelõ Központ Zrt-vel (ÁKK) és a Bankszövetséggel. A települések a hitelezõ pénzügyi intézmények közremûködésével januárban adatot szolgáltatnak az adósságelemekrõl. Ezután az ÁKK február 28-áig az átvállalásról háromoldalú megállapodást köt az önkormányzatokkal és a hitelezõkkel.

Az adósságátvállalás az NGM tájékoztatása szerint kétféle módon valósul majd meg. A nagyobb értékû ügyleteket az ÁKK átvállalja az önkormányzatoktól, míg a kisebb összegû ügyleteket az állam a kincstáron keresztül közvetlenül elõtörleszti a hitelezõk számlájára kiutalt törlesztési célú támogatással.

A 2014. évi költségvetési törvénytervezet legutóbbi módosításával a közvetlen bevételek és kiadások fejezetében a települési önkormányzatok adósságkonszolidációjához kapcsolódó állami támogatások jogcímén az eredeti 4 milliárdos tervezetet még 60 milliárd forinttal megemelték. Az indoklás szerint így az átvállalásra kerülõ ügyletek számának csökkentése érdekében egyes, kisebb összegû, illetve jellegük miatt át nem vállható ügyletek konszolidációját az állam e tételek elõtörlesztésével valósítja meg.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke lapunknak elmondta, hogy ebben a 60 milliárdos összegben olyan tételek lehetnek, amelyeket azonnal szeretnének kifizetni. Ilyenek lehetnek a lízingek, vagy az olyan kisebb tételek, amelyek amúgy is lejárnának 2014-ben. Schmidt Jenõ arra emlékeztetett, hogy a mintegy 1100 milliárdos (korábban közel 700 milliárdot vállalt át az állam, jövõre 420 milliárdot) adósságkonszolidáció éves törlesztõ- és kamatrészlete mintegy 100–110 milliárd lehet.

A szállító tartozásokat nem konszolidálja az állam, ami egyébként az összes települést érinti, melynek mértéke mintegy 8-10 milliárd lehet az önkormányzatoknál. A TÖOSZ elnöke szerint ezeket a tartozásokat a településeknek kell kigazdálkodniuk, ami nem lehetetlen feladat, de kemény pénzügyi fegyelmet követel.

A 60 milliárdon kívül fennmaradó 4 milliárd a jelenleg adósságrendezési eljárás alatt álló önkormányzatok adósságkonszolidációjának fedezetéül szolgál, melyre az adósságrendezési eljárás lezárását követõ 60 napon belül kerül sor. A TÖOSZ elnöke szerint mintegy 10 település lehet még (egy éve 18 volt), fõként kisebb városok, amely ellen ilyen eljárás lehet, az egyik legnagyobb közöttük Tiszafüred. Ezeknél a településeknél elõfordult, hogy valamelyik szállító unta meg (például vízközmûvek), hogy nem törlesztettek a készfizetõi kezességet vállaló önkormányzatok.

Nem növeli a hiányt az átvállalás

Az átvállalt önkormányzati adósság összege nem jelenik meg pénzforgalmi tételként a büdzsében, így erre a célra nem szükséges további keret meghatározása – közölte lapunkkal az NGM. Az átvállalás során ugyanis az önkormányzatok könyveiben szereplõ adósságállomány kerül át a központi büdzsé adósságállománya közé az ÁKK által kötendõ szerzõdések alapján, ennek kapcsán további kifizetés nem megy végbe. Így az adósságátvállalást államháztartási szempontból nézve az egyenleg és az államadósság semleges tétel, mivel a büdzsé és az önkormányzati alrendszer egyenlegében és adósságában ellentétes irányú, de azonos összegû folyamatokat eredményez.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!