2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Elemzõk: a jármûipar jó teljesítménye segítette a külkereskedelmi többlet emelkedésétForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-03 19:12:02
A jármûipar jó teljesítménye segítette a külkereskedelmi többlet emelkedését - hangsúlyozza a friss külkereskedelmi adatokkal kapcsolatban a Takarékbank és az Erste elemzõje, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A kedvezõ adatok a tárca szerint megerõsítik a kormányzat idei GDP-várakozását és növelik annak lehetõségét, hogy a gazdaság jövõre a vártnál gyorsabban bõvülhet.

Szeptemberben 830 millió euró (249 milliárd forint) volt a külkereskedelmi többlet, a külkereskedelmi termékforgalom kivitelének volumene 13, a behozatalé pedig 12 százalékkal haladta meg az elõzõ év azonos idõszakának szintjét - közölte a részletes adatokat kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A korábban közölt elõzetes adatok valamivel magasabb, 847 millió eurós szeptemberi többletrõl szóltak. A forintban számolt havi külkereskedelmi többlet legutóbb több mint két és fél éve, 2011 februárjában ért el hasonlóan magas értéket, akkor 253,1 milliárd forint volt.

Az NGM kifejti: a külkereskedelmi növekedés egyik motorja a kormány által is ösztönzött autóipari beruházásokhoz kapcsolódó személygépkocsi-kivitel és az ehhez köthetõ alkatrész-behozatal volt. Emellett dinamikusan emelkedett az energiafejlesztõ gép és berendezés, az irodagép és gépi adatfeldolgozó berendezés, valamint a metrószerelvények év eleji beszerzésének köszönhetõen az egyéb szállítóeszközök importja is.

A feldolgozott termékek külkereskedelmi forgalma negyedévrõl negyedévre gyorsuló ütemben nõtt, amelynek köszönhetõen 2013. elsõ három negyedévében a kivitel és behozatal is 6,8 százalékkal növekedett, és folyamatos bõvülés jellemezte a vegyiparhoz és a jármûgyártáshoz szorosan kapcsolódó árucsoportok kereskedelmét is - hívja fel a figyelmet a tárca.

A minisztérium kiemeli: a külkereskedelmi forgalom folyamatos élénkülése, a beruházások kiugró bõvülése, a magyar gazdaság harmadik negyedévi 1,7 százalékos növekedése, a várakozásokon felüli ipari és építõipari adatok, továbbá a rekordot döntõ foglalkoztatottság eredményeként Magyarország tartós, kiegyensúlyozott növekedési pályára állhat.

Az elmúlt idõszak kedvezõ adatai megerõsítik a kormány prognózisát, amely szerint az idén a GDP bõvülése elérheti, illetve kedvezõ esetben meg is haladhatja az 1 százalékot, és növeli annak az esélyét, hogy 2014-ben a növekedés a kormány által prognosztizált 2 százalékos mértéknél is magasabb lehet.

Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzõje kiemelte, hogy szeptemberben jelentõsen bõvült az export és az import is. A kivitel 12,7 százalékkal emelkedett az elõzõ év azonos idõszakához képest az augusztusi 1,4 százalékos bõvülés után - hívta fel a figyelmet.

A szakértõ szerint az export fellendülésében szerepet játszhatott az Egyesült Államokba irányuló kivitel élénkülése, ebben a Kecskeméten gyártott Mercedes CLA-k forgalmazásának meglódulása is, ami októberben tovább folytatódhat Suppan Gergely szerint.

Az exporton belül a gépek, szállítóeszközök kivitele szeptemberben 14,7 százalékkal emelkedett 2012 azonos hónapjához képest, míg augusztusban csak valamivel 1 százalék feletti volt a bõvülés - hívta fel a figyelmet a szakértõ. Elmondta, hogy a feldolgozott termékek exportja is bõvült, és ez tovább folytatódhat. Az élelmiszereknél is növekedés várható, hiszen a gabona kivitele az idei kedvezõ idõjárás és a tavalyi alacsony bázis miatt érdemben emelkedhet.

Suppan Gergely szerint az idén a külkereskedelmi többlet elérheti a 7 milliárd eurót a tavalyi lefelé módosított 6,65 milliárd euró többlet után. Jövõre kismértékben tovább emelkedhet a többlet, mivel a belsõ kereslet várható élénkülését ellensúlyozhatja a külsõ kereslet javulása, számítása szerint így 2014-ben 7,3 milliárd eurónyi többlet várható.

Gabler Gergely, az Erste Bank vezetõ elemzõje szerint a szeptemberi rekord mértékû külkereskedelmi többlet a jármûipari teljesítménynek köszönhetõ, vagyis az "Audi-Mercedes-hatás" itt is érzékelhetõ. Bár a szeptemberi többlet 16 százalékkal haladja meg az elõzõ év azonos idõszaki szufficitet, az elemzõ az év hátralévõ részében a többlet mérséklõdésére számít. Ennek az az oka, hogy a karácsony elõtti leállások miatt csökken az export, míg a karácsonyi bevásárlások miatt az import megugrik - fejtette ki.

Az Erste elemzõje az idén 6,75 milliárd euró többletet vár a külkereskedelmi mérlegben, de ha fennmarad az a tendencia, hogy az export az importnál nagyobb mértékben emelkedik - mint ahogyan az a harmadik negyedévben jellemzõ volt - akkor a 7 milliárd eurót is elérheti év végén a mérlegtöbblet. Gabler Gergely hozzátette: elõrejelzése szerint jövõre kissé mérséklõdhet a többlet a belsõ kereslet élénkülése és ennek nyomán az import emelkedése miatt, bár kérdés, hogy az export tudja-e tartani az ütemet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!