2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Hõségriasztás és UV-B veszélyForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-07-23 14:15:35
A leparkolt autókban se embert, se állatot ne hagyjanak bezárva még percekre sem, mert hõgutát kaphatnak.

Másodfokú hõségriasztást rendelt el az országos tiszti fõorvos csütörtökre és péntekre az egész országra.

 

12,47 Hõség: késések, kimaradó vonatok

A teljes vasúti hálózaton sebességkorlátozásokat kellett bevezetni csütörtökön délben - közölte a MÁV.

A korlátozás miatt jelentõs késések, vonatkimaradások várhatók és elõfordulhat, hogy a csatlakozásokat sem lehet majd elérni. A korlátozás este 19 óráig tart. Az InterCity vonatok éjfélig pót- és helyjegy megváltása nélkül vehetõk igénybe. A sebességkorlátozást a közlekedés biztonsága miatt kellett bevezetni. A MÁV tájékoztatása szerint azokon a vasútvonalakon, ahol 80 kilométeres óránkénti sebességnél nagyobb sebességre van kiépítve a pálya, legfeljebb 80-nal közlekedhet az összes vonat.

A 80 és 40 kilométer/óra közötti pályasebességû vonalakon a pályára engedélyezett legnagyobb sebességet 20 kilométer/órával csökkenteni kell. A kialakult helyzet miatt az InterCity vonatokon július 23-án éjfélig pót- és helyjegy megváltása nélkül lehet utazni. A csütörtökre elõre megváltott érvényes pót- és helyjegyeket a MÁV-START kezelési költség levonása nélkül téríti vissza. 19 óra után megkezdik a vasúti szakemberek a forgalom helyreállítását, de a rendes menetrend várhatóan csak pénteken reggelre áll helyre.

Ismét kánikula várható ugyanis és 40 fok is lehet napközben. A nagy meleg mellett az UV-B sugárzás is nagyon erõs lesz országszerte, ez azt jelenti, hogy akár negyedóra alatt is le lehet égni a napon.

A következõ két napban több helyen 27 fok felett lesz valószínûleg az átlaghõmérséklet, csütörtökön 35-40, pénteken pedig 32-37 fok is várható napközben. Falus Ferenc országos tiszti fõorvos ezért elrendelte a másodfokú hõségriasztás az egész országra. Egyben azt kérte az illetékesektõl, hogy esténként locsolják a közterületeket és tegyék közzé a nyilvános, légkondicionált helyiségek listáját.

Az embereknek az ÁNTSZ azt javasolja, hogy a hõség idején mindenki igyon sokat, a déli órákban pedig lehetõleg senki se menjen napra. A leparkolt autókban se embert, se állatot ne hagyjanak bezárva még percekre sem, mert hõgutát kaphatnak. Fokozottan kell figyelni ilyenkor a kisgyerekekre és az idõsekre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja szerint közben az UV-B sugárzás is nagyon erõs lesz csütörtökön országszerte, 7 és 7,9 közötti. Ez azt jelenti, hogy amikor a legmelegebb van - délelõtt tizenegy és délután három között - akár 15-20 perc alatt is le lehet égni a napon. A szakemberek így azt javasolják, hogy mindenki használjon megfelelõ faktorszámú fényvédõ krémet, napszemüveget és valamilyen kalapot is érdemes felvenni.

A hétvégén enyhe lehûlés várható. Egy északnyugat felõl érkezõ hidegfront hatására a Dunántúlon és az Északi-középhegységben szombaton már 25 fok alá süllyed a napi középhõmérséklet, vasárnap pedig már országszerte ez várható.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!