2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Emelkedik az ápolási díj összegeForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-03 19:31:19
Januártól több mint nettó ötezer forinttal, közel nettó 40 ezer forintra emelkedik az emelt összegû ápolási díj, és a kormány bevezeti a kiemelt ápolási díjat, melynek összege közel nettó 48 ezer forint lesz.

A munkahelyét is otthagyta egy miskolci nõ, mert a férje olyan beteg lett, hogy nem tudta ellátni magát. Úgy döntött, õ fogja ápolni. "15 éve vagyok idehaza a férjemmel körülbelül ápolásin, két éve fekszik sclerosis multiplexes, magas a vérnyomása, felfekvései vannak, cukorbeteg és hallottam, hogy jövõre megemelik az ápolási díjat, ennek nagyon örülnék" - mondta.

Januártól több mint nettó ötezer forinttal, közel nettó 40 ezer forintra emelkedik az emelt összegû ápolási díj, és a kormány bevezeti a kiemelt ápolási díjat, melynek összege közel nettó 48 ezer forint lesz. A bejelentést az ápolási díjak növelésérõl az Emberi Erõforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelõs államtitkára tette hétfõn, a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján. Soltész Miklós közölte, a díjemelés és az új díjkategória bevezetése 18 ezer családot, illetve háztartást érint, és több mint 1,7 milliárd forintos tétel a jövõ évi költségvetésben.

Ápolási díjat a tartósan gondozásra szoruló súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg emberek otthoni ápolását-gondozását ellátó hozzátartozók kaphatnak, emelt összegû ápolási díjat azok, akiknek hozzátartozója fokozott ápolást igényel, míg kiemelt ápolási díjat - januártól - azok, akik a legsúlyosabb egészségi kategóriába tartozó családtagjukat gondozzák. Tájékoztatása szerint az új, kiemelt ápolási díj jövõre 3600 személyt érinthet, akiknek többsége a jelenleg emelt összegû ápolási díjban részesülõk körébõl kerül ki. Az alanyi jogon járó ápolási díj összege jövõre is nettó 26 ezer 550 forint marad.

 

Soltész Miklós elmondta, a bruttó díjakból tíz százalékos nyugdíjjárulékot vonnak le, ez pedig azt jelenti, hogy az érintettek a befizetésekkel nyugdíjjogosultságot szereznek. Az államtitkár a bejelentésen túl arról is beszélt, hogy a jelenlegi ellátási rendszerben a fogyatékos személyek nappali ellátási intézményeiben 6300 embert tudnak gondozni és ápolni, míg a bentlakásos intézményekben további 16 ezer embert.

Emlékeztetett arra is, azok számára, akik otthon gondozzák súlyosan beteg vagy fogyatékos családtagjukat, már korábban elindították az úgynevezett "fecskeszolgáltatást", melynek lényege, hogy - havi 12-15 órányi - pihenést, ügyintézési szabadidõt biztosítanak a számukra, azzal, hogy erre az idõre átvállalják a gondozási feladatokat. Elmondta, a tárca azt tervezi, hogy a jelenleg Budapesten és öt megyében sikeresen mûködõ szolgáltatást országossá bõvítik a 2014-2020 közötti európai költségvetési forrásokból.

"A szeretteink otthon legyenek"


A kiemelt ápolási díj célja, hogy mindenki, amíg bírja, lelkileg, fizikailag otthon tudhassa szeretteit - mondta a szociális ügyekért felelõs államtitkár a Ma reggelben. A most bevezetett kiemelt összegû, 10 százalékos nyugdíjbeszámítást is jelentõ, csaknem nettó 49 ezer forintos ápolási díj a legnehezebb munkát végzõket hivatott segíteni, azokat a közvetlen hozzátartozókat, akik magatehetetlen vagy magukat csak nagyon kis mértékben ellátni tudó személyeket ápolnak otthon, a legfontosabb cél ugyanis az, hogy mindenki, amíg bírja, lelkileg, fizikailag otthon tudhassa szeretteit.

Jó lenne persze több pénzt adni, de már az is nagy öröm, hogy a költségvetés ennyit megengedhetett - hangsúlyozta az államtitkár, aki emlékeztetett rá: a Kézenfogva Alapítványon keresztül már évek óta támogatják a Budapesten és öt megyében mûködõ Fecske-programot. A tapasztalatok azt mutatják, az az egy hét, amikor a szülõk egy kicsit külön lehetnek, erõt gyûjthetnek, óriási segítség – tette hozzá Soltész Miklós a Ma reggelben. Az államtitkár az M1 reggeli mûsporában hangsúlyozta azt is: jövõre az inflációt jóval meghaladó mértékben nõ majd a fogyatékossággal élõk szervezeteinek támogatása, amire évek óta nem volt példa, és megemlítette: középiskolások is elmennek a fogyatékossággal élõk intézményeibe is, hogy megismerkedhessenek azokkal az élethelyzetekkel, amelyekrõl eddig nem sokat tudhattak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!