2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Karácsonyi ajándék hitelbõl: erre érdemes odafigyelniForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-03 19:39:51
Karácsony elõtt az emberek hajlamosak hitelt felvenni, és a bankok is külön év végi áruhitelekkel készülnek erre az idõszakra. Mikor érdemes beleugrani a kölcsönbe? Mi a jobb választás: a hitelkártya vagy az áruhitel?

A karácsony közeledtével megdrágul az élet, ilyenkor sokkal többet költünk az átlagosnál. A szeretteinknek minden szempontból a legjobb ajándékokat szeretnénk megvenni, amelynek általában borsos ára van. Sokan gondolkodnak ilyenkor a hitelfelvételen, a szakértõk azonban azt tanácsolják: érdemes többször is átgondolni, mielõtt belevágunk.

Nagy általánosságban, ha magánszemélyeknek hitel kell, akkor „már valamit elrontottak” – állapította meg Mészáros Róbert a Kossuth Rádióban. A pénzügyi tanácsadó a Napközben hétfõi adásában ugyanakkor elmondta: a magas kamatokat el lehet kerülni azzal, ha az ember elõre felkészül az ünnepekre. Például úgy, hogy évközben vásárol karácsonyi ajándékot, akkor, amikor van rá pénze, és a meglepetéstárgy esetleg akciós is. A hitel elkerülése persze alapvetõen a pénzügyi tudatosság kialakításával kezdõdik, amit gyerekkorban érdemes elkezdeni – magyarázta a szakértõ.

Ha viszont felmerül a hitelfelvétel lehetõsége, akkor nem árt jobban megnézni a szerzõdés apróbetûs részét is, ugyanis fontos különbség van egyebek mellett a 0 százalékos kamat és az azonos mértékû Teljes Hitel Díjmutató (THM) között; utóbbi mutatja meg, hogy mennyi a hitelfelvétel teljes költsége. Az elõbbi ugyanakkor önmagában igaz lehet, de ha már tartozik hozzá kezelési költség is, akkor magasabbá válik a THM-nél. „A Teljes Hitel Díjmutatót azért találták ki, hogy azt nézzük” – magyarázta Csernok Miklós, a Kiszámoló blog szerzõje.

A felmérések azt mutatják, hogy idén várhatóan kevesebb 100 ezer forint feletti ajándék fogy majd az üzletekbõl, és inkább a 20-30 ezer forintos tételek lesznek a népszerûek. Ez fõként azt jelzi, hogy az embereknek kevesebb pénzük van vásárolni, és komolyabb adósságokba sem akarják verni magukat – állapította meg Csernok Miklós.

A Kiszámoló blog szerzõje úgy vélte, ha elkerülhetetlen a hitelfelvétel, akkor a hitelkártya és az áruhitel közül inkább utóbbit érdemes választani, mivel a hitelkártyával „nagyon könnyû megcsúszni”, és könnyebben költekezik az ember. Az áruhitelnél ezzel szemben plusz papírmunka is van, ami alatt át lehet még gondolni a kölcsönfelvételt. Az áruhitel ráadásul kiszámíthatóbb havi törlesztõ részlettel rendelkezik, ám egy éves futamidõnél hosszabb idõre nem szabad felvenni – figyelmeztetett a mûsorban a szakértõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!