2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
A koffeines energiaitalok befolyásolhatják a szívizmok mûködésétForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-04 08:17:27
A koffeintartalmú energiaitalok felerõsítik a szívizom-összehúzódásokat - állapította meg egy kis létszámmal végzett német kutatás.

A Bonni Egyetem kutatói 17 résztvevõ szívmûködésérõl készítettek felvételeket egy órával az után, hogy energiaitalt fogyasztottak. Megállapították, hogy szívizom-összehúzódásaik erõteljesebbé váltak - tudósított a BBC hírportálja az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság éves találkozóján ismertetett tanulmányról.

Ezeknek az italoknak a koffeintartalma akár háromszorosa is lehet más élénkítõ italoknak, például a kólának vagy a kávénak. A koffein túlzott bevitelének sok mellékhatása ismeretes: felgyorsul a pulzus, nõ a vérnyomás, a legsúlyosabb esetekben szívroham vagy hirtelen szívhalál is bekövetkezhet - mondta el Jonas Dorner, a kutatás vezetõje. A kutatók olyan italt adtak a résztvevõknek, amelynek 100 millilitere 32 milligramm koffeint és 400 milligramm taurint - a szervezet energiagazdálkodásában részt vevõ anyagot - tartalmazott.

Megállapították, hogy a vért a szervezetbe pumpáló bal szívkamra erõsebb összehúzódásokat mutatott egy órával az energiaital fogyasztása után, mint a vizsgálat elején. Dorner szerint ezek az italok tehát rövid távon befolyásolják a szívizom-összehúzódások erejét.

Nem tudják pontosan, ezek az intenzívebb szívizom-összehúzódások befolyásolják-e a napi tevékenységet vagy a sportteljesítményt, és az sem ismeretes, szívbetegekre hogyan hatnak - magyarázta Dorner. A kutatócsoport azt tanácsolta, gyermekek és szabálytalan szívritmussal élõ felnõttek ne fogyasszanak energiaitalokat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!