2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Ápolási díj helyett minimálbért kérnek a fogyatékos személyeket gondozó családtagokForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-04 19:47:44
Ápolási díj helyett minimálbért és ahhoz kapcsolódóan munkaviszonyt kérnek a fogyatékos személyeket gondozó családtagok. Az érintettek kedden a Parlamenthez közeli Vértanúk terén demonstrációt tartottak és petíciót küldtek az emberierõforrás-miniszternek.

A demonstráción felszólaló családtagok arra hívták fel a figyelmet, hogy egy súlyosan sérült ember ápolása és gondozása az év 365 napján 24 órában szünet nélküli folyamatos felügyeletet is jelent egyben, így a családtagnak nincs ideje az otthoni feladatok mellett más munkát vállalni, miközben az emelt összegû ápolási díj összege mindössze 34.500 forint.

Arra is rámutattak, ha a hozzátartozójukat intézménybe adnák, a lakóotthoni ellátás összege személyenként legalább másfél millió forintjába kerülne az államnak évente. A rendezvény egyik közremûködõje, Sándor Erzsi újságíró arról beszélt, a politikusoknak személyesen kellene megérezniük, milyen nehéz a fogyatékos emberek és hozzátartozóiknak az élete, mert akkor biztos változtatnának a jogszabályokon.

Az egyik szülõ, Ébel Anikó azt mondta, az ápolási díj a megélhetésre sem elég, miközben speciális segédeszközökre és gyógyszerekre vagy utaztatásra nagy összegeket kell költeniük. Példaként jelezte: fia havi gyógyszerkiadásai 15 ezer forintba kerülnek. Elmondta, azt is szeretnék elérni, hogy a fogyatékos gyerekek után a hozzátartozók kapják meg a nagycsaládos kedvezményt. Mások arról beszéltek, az ápolási díjban részesülõk 70 százaléka a létminimum alatt él, és - jórészt a többletkiadások miatt - körükben háromszoros a szegénységi kockázat. Jelezték: a nehézségek 12 ezer fogyatékos hozzátartozót gondozó családot érintenek.

A Lépjünk, hogy Léphessenek! Közhasznú Egyesület és más civil szervezetek által szervezett demonstráció végén petíciót adtak át a téren megjelent minisztériumi irodavezetõnek, Veres Gábornak, aki azt mondta, azt Balog Zoltán miniszternek adja át. A petícióban az érintett hozzátartozók összegezték a téren elhangzott követeléseiket és jelezték azt is, nyitottak a tárgyalásokra a kormány képviselõivel és szívesen részt vesznek egy méltányos ellátási rendszer kidolgozásában.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!