2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Jól fialó befektetések, amikrõl talán nem is hallottálForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-05 18:40:25
Sokan még mindig csak banki betétben gondolkoznak, amikor megtakarításokról van szó, pedig a bankok kínálata között is találunk más termékeket, melyek magasabb hozamot kínálhatnak. Mikor lehet érdemes kötvénybe vagy jelzáloglevélbe fektetni?

Már sokan megbarátkoztak az állami kötvényekkel, hiszen egyre gyarapszik a Magyar Államkincstárban elhelyezett lakossági megtakarítás. Az ott megvásárolható kötvényeket az állam bocsátja ki, és vállal rá garanciát, amiért a legbiztonságosabb befektetési formák közzé tartozik. De nem csak az állam, hanem bankok, sõt vállalatok is bocsátanak ki kötvényeket, melyek eltérõ kamatot fizetnek és eltérõ kockázatúak.

A magyar bankok által kibocsátott kötvények kockázata az állampapírok közelében van. De hasonlóan biztonságos lehet a nagyobb vállalatok kötvénye is. Létezik fix és változó kamatozású kötvény is, elõbbi esetében elõre tudjuk a kamat mértékét, így a kifizetés összegét is. Az utóbbi hozama viszont függ valamilyen piaci változótól, mint például az alapkamat, BUBOR (bankközi forint hitelkamatláb), vagy referenciahozam.

Elõnyök...

A kötvények egyik nagy elõnye a bankbetétekhez képest, hogy nagyon sokféle futamidejû konstrukció választható, így igazodik a különbözõ megtakarítók igényeihez. Több esetben az is elõnyös, hogy a bankbetéti hozamoknál magasabb kamatok is elérhetõk egyes konstrukcióknál, igaz ezért cserébe jellemzõen hosszabb megtakarítási idõt vár el a kibocsátó. Érdemes tehát körbenézni a bankok és forgalmazók által kínált értékpapírok között, hogy a bankbetéti kamatokhoz képest ezeknél a termékeknél milyen hozamokat tudunk elérni a megtakarításainkra.

... és kockázatok

A kötvények kapcsán az elõnyök mellett a kockázatokra is érdemes kitérni. A fentebb említett kibocsátók esetén jellemzõ csekély visszafizetési kockázat mellett a kamat és árfolyamváltozás kockázatát érdemes kiemelni. Általában a kötvényeknél fontos hangsúlyozni, hogy a vásárláskor megígért kamatot csak akkor kapjuk meg, ha lejáratig megtartjuk a papírt, ha viszont a futamidõ alatt eladjuk azt, akkor számolnunk kell az árfolyamváltozásból eredõ kockázattal. Több, nem zárt végû értékpapír esetén évente, a kamatfizetés után van lehetõség a befektetett összeg és a kamatok felvételére.

Fontos, hogy a vételi és eladási ár a papír árfolyamának függvénye, de az árfolyam ellentétesen mozog a papír hozamával (amire általában figyelnek a befektetõk). Az emelkedõ hozam tehát azt jelenti, hogy a papír árfolyama egyre mélyebbre süllyed, ez tehát a már megvett papír értékét csökkenti. A magas hozam pedig azt jelenti, hogy az árfolyam a mélybe süllyedt és ilyen esetekben érdemes lehet megfontolni a vásárlást.

A jelzáloglevél tulajdonságai ugyan hasonlóak a kötvényhez, de azok mögött mindig ingatlan fedezet áll, ezért az egyik legbiztonságosabb értékpapír-befektetésnek mondhatóak. Magyarországon jelzáloglevél kibocsátásra mindössze három kibocsátó jogosult: az FHB Jelzálogbank Nyrt., az OTP Jelzálogbank Zrt. és az UniCredit

Jelzálogbank Zrt..

A jelzáloglevél esetében is a piaci árfolyamon lehet megválni az értékpapírtól és ugyan úgy, mint a kötvények esetében a másodpiaci kamatok emelkedése az árfolyam csökkenésével jár.

Összefoglalva tehát érdemes lehet a betéteken kívül más befektetési formákat is figyelembe venni, még akkor is, ha ragaszkodunk a bankok szolgáltatásához. A bankok kiemelkedõ betéti ajánlatai általában csak a friss pénzre érvényesek vagy más feltételek teljesítéséhez kötik, amivel szemben a kötvények és a jelzáloglevelek bármikor megvásárolható, magas hozamot ígérõ befektetések.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!