2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
ÁNTSZ: hiány van a sárgaláz elleni oltóanyagbólForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-05 19:32:41
A vakcinából idõszakos hiány alakult ki Európában, és ez Magyarországot is érinti - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat csütörtökön.

Hangsúlyozták, hogy Magyarországon ez a betegség nem fordul elõ. Gondot az okoz, hogy most kezdõdik az afrikai, dél-amerikai utazások szezonja - írta az ÁNTSZ, megjegyezve, hogy az Országos Epidemiológiai Központ Oltóközpontjában ebben az idõszakban hetente 30-40 ember jelentkezik sárgaláz elleni védõoltásra.

A népegészségügyi szakigazgatási szervek vidéki oltópontjai közül már csak Kaposváron, Székesfehérváron, Miskolcon és Nyíregyházán van sárgaláz elleni vakcina. Az ÁNTSZ az oltóanyaghiányt belsõ átszervezéssel hidalja át, így aki igényli, megkaphatja a vakcinát, de ehhez elõzetesen - lehetõség szerint néhány héttel az utazás elõtt - telefonon be kell jelentkeznie. Így Budapesten az OEK Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontja, valamint Budapest Fõváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Nemzetközi Oltóhelye folyamatosan biztosítja a védõoltást.

A sárgaláz okozója egy vírus, amelyet szúnyogok terjesztenek Dél-Amerika és Afrika trópusi területein. Néhány napos lappangás után lázzal, izomfájdalommal, sárgasággal, veseelváltozással, esetleg vérzéses szövõdményekkel járó betegség, amely körülbelül 10 százalékban halálozással végzõdik, védõoltással azonban megelõzhetõ. Az oltóanyag hatásossága csaknem 100 százalékos. Egyetlen oltást kell beadni, a védettség tíz nap múlva alakul ki és tíz évig megmarad. Az ÁNTSZ közleménye szerint 20 afrikai ország (Angola, Benin, Bissau-Guinea, Burkina Faso, Burundi, Elefántcsontpart, Gabon, Ghána, Kamerun, Kongó, Kongói Demokratikus Köztársaság, Közép-afrikai Köztársaság, Libéria, Mali, Niger, Ruanda, Sao Tomé és Principe, Sierra Leone, Tanzánia és Togo), Dél-Amerikában pedig Francia Guyana csak akkor engedélyezi a beutazást, ha a sárgaláz elleni védõoltás beadását az utazó igazolni tudja.

Afrikában 10 országban (Etiópia, Gambia, Guinea, Kenya, Mauritánia, Nigéria, Szenegál, Szomália, Szudán, Uganda) és Dél-Amerikában is 10 országban (Bolívia, Ecuador, Guyana, Kolumbia, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Trinidad és Tobago, valamint Venezuela) nem kérik a sárgaláz elleni oltás igazolását, de ezen országok egyes területei fertõzöttek.Vannak olyan országok is, ahol a betegség nem fordul elõ, de terjedésének a feltételei adottak, emiatt sárgalázzal fertõzött országból beutazva kérik az igazolást - írta az ÁNTSZ, hozzátéve: a kockázat megítélésében és az oltás szükségességében az orvosi konzultáció nyújt segítséget.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!