2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Átadták a felújított Semsey Kastélyt BalmazújvárosbanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-12-05 19:55:24
Átadták csütörtökön a felújított Semsey Kastélyt Balmazújvárosban; a város egyik legjellegzetesebb épülete 405 millió forintból újult meg.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ államtitkár az átadáskor elmondta: Balmazújvárosba 2010 óta 4 milliárd forintnyi állami támogatás érkezett, emellett a kormány 3 milliárd forint adósságot vállalt át a várostól. Hangsúlyozta: a kormány elkötelezett a minõségi kultúra fejlesztése iránt, így folytatni szeretnék az épített örökségek megújításának programját. Lázár János emlékeztetett arra, hogy már felújították vagy tervezik felújítani egyebek között a gödöllõi, az edelényi, a füzérradványi, az ókígyósi és a keszthelyi kastélyt, a sárospataki várat, vadászati múzeumot alakítanak ki a hatvani Grassalkovich-kastélyban, és Eszterházán létrehozzák a Haydn Intézetet. Kiemelte: a kormány azt a filozófiát követi, amit a nemzet nagyjai: a magaskultúrára, a tudományokra és a sportra költött pénz a nemzet felemelkedését szolgálja.

 

Lázár János felidézte, hogy a balmazújvárosi kastély névadó családja is ezt a filozófiát követte, hiszen Széchenyi István után Semsey Andor és családja vállalt a legtöbbet a 19. században Magyarország kulturális és tudományos fejlõdésébõl. A Semsey-család adományából jött létre például a Magyar Földtani Intézet, de Budapesten az Uzsoki utcai kórházban a rákbetegek gyógyítását is az õ segítségükkel kezdhették meg. Lázár János szerint a Semsey-család példa lehet a haza és a szülõföld iránti elkötelezettségre mindazoknak, akik az elmúlt 23 évben jelentõs vagyonokat halmoztak fel. “Az elõdök munkája egyfajta figyelemfelhívás is, hogy tisztességesen vagy tisztességtelenül szerzett jövedelmükkel felelõsséggel tartoznak az országnak, ki kell fejezniük Isten és a haza iránti elkötelezettségüket” – fogalmazott az államtitkár.

A 2014-2020-as uniós költségvetési idõszakban Magyarországon felhasználható mintegy 7500 milliárd forintos forrásról szólva szorgalmazta a gazdaságfejlesztési pályázatokat, hogy minõségi életet biztosító munkahelyek jöhessenek létre, végezetül pedig támogatásáról biztosította a várost egy új uszoda megépítéséhez. Tiba István (Fidesz-KDNP) polgármester, a térség országgyûlési képviselõje jelezte: 2006 óta, amióta a települést vezeti, az infrastrukturális és turisztikai fejlesztéseké volt a fõszerep, 2014-tõl viszont a gazdaságfejlesztésre koncentrálnak. Jelezte: most évente mintegy 300-350 millió forint folyik be a város kasszájába a helyi adókból, ezt mindenképpen növelni szeretnék azzal, hogy befektetéseket vonzanak a városba. A kormánynak megköszönte az eddigi támogatást, jelezve: “a munkahelyteremtéshez, a gazdaságfejlesztéshez ötleteink vannak, csak gyõzzék finanszírozni.”

Mezõ Ferenc, az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetõje elmondta: az elmúlt uniós költségvetési ciklusban a regionális operatív program kereteibõl mintegy 5 milliárd forint került Balmazújvárosba. Többnyire turisztikai célú fejlesztések valósultak meg, így a város Debrecen, Hajdúszoboszló és a Hortobágy mellett felkerült a megye idegenforgalmi térképére – fûzte hozzá. A Semsey Kastélyban, amely a korabeli dokumentumok szerint 1805-ben készült el, a most végrehajtott felújítás során közösségi tereket és múzeumot alakítottak ki. A felújításhoz uniós és kormányzati támogatást nyert az önkormányzat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!