2024. április 24. Szerda, György.
 
Árfolyamgát: megtudhatják a devizahitelesek, mennyit takarítottak megForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-06 18:59:41
A jövõben kötelezõ lenne a bankoknak tájékoztatniuk devizahiteles ügyfeleiket arról, hogy mennyit spóroltak meg az árfolyamrögzítéssel, ezt kezdeményezi a Fidesz rezsicsökkentésért felelõs munkacsoportja. Németh Szilárd azt mondta: az intézkedés a pénzügyi rezsicsökkentés része lesz.

Évekkel ezelõtt 5 millió forint devizahitelt vett fel a Híradóban bemutatott Fodor Enikõ. A magas törlesztõrészlet miatt tavaly áprilisban kérte az árfolyamrögzítést. Azt mondja, eddig nem tudta pontosan követni, hogy mennyit spórolt az alacsonyabb részletekkel. „Havonta 5 ezer forinttal csökkent a törlesztõrészlet az árfolyamgát lehetõségével. Nem számoltam még ki, hogy mennyi megtakarítást jelent ez az elmúlt idõszak tekintetében, nagyon hasznosnak tartanám, hogyha a banktól kaphatnék egy kimutatást, amiben ez szerepel" – nyilatkozta Fodor Enikõ.

Azt kezdeményezi most a Fidesz rezsicsökkentésért felelõs munkacsoportja, hogy az árfolyamgát által megtörtént részletfizetési csökkentésrõl is tájékoztatni kell. A tervek szerint minden devizahiteles megtudhatná, pontosan mennyit spórolt az árfolyamrögzítéssel. A részleteket hamarosan a Nemzetgazdasági Minisztérium a bankokkal egyeztetve dolgozza majd ki. „Az elsõ ilyen tájékoztatási kötelezettséget 2014 elsõ negyedévére írnánk elõ, és ugyanebben az idõszakban javasolnám, hogy azoknak, akik régebben léptek be az árfolyamgátba azoknak is írják meg, illetve mutassák ki, hogy mekkora az az összeg, amit az árfolyamgátnak a segítségével megspóroltak az adott idõszakban” – mondta Németh Szilárd.

Az árfolyamgátat 2011 augusztusa óta igényelhetik a bajba jutott devizahitelesek, hogy havi törlesztõ részletük kevesebb legyen. Idén novemberben az Országgyûlés úgy döntött: azokra is kiterjesztik az árfolyamgátat, akik már több mint 90 napja nem tudták fizetni a kölcsönt, de végrehajtás még nem indult ellenük. Korábban a Magyar Bankszövetség elnöke arról beszélt, több tízezer családot érinthet a kibõvített árfolyamgát. "Azzal számolok, hogy 100 ezres nagyságrendben fog a következõ néhány hétben, néhány hónapban az árfolyamgáthoz csatlakozni a magyar hitelfelvevõ" – mondta Patai Mihály.

Néhány éve még 750 ezer családnak volt devizahitele Magyarországon. A kormány korábban több lépésben is segített az adósokon. Mintegy 170 ezren éltek a kedvezményes végtörlesztéssel, és november elejéig ugyanennyi adóson segített az árfolyamgát lehetõsége. A Nemzeti Eszközkezelõnek pedig több mint 11 ezer ingatlant ajánlottak fel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!