2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Kiderültek az idei felvételi ponthatárokForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-07-24 16:29:12
A várakozásoknak megfelelõen a tavalyinál magasabbra került a léc, idén átlagosan 360 körüli ponthatárok születtek.

Csütörtök este nem sokkal nyolc óra után közzétették az idei felvételi ponthatárokat a www.felvi.hu-n. A várakozásoknak megfelelõen a tavalyinál magasabbra került a léc, idén átlagosan 360 körüli ponthatárok születtek a tavalyi 343-mal szemben, de a maximális pontszám (480) sehol sem volt elvárás.

A legtöbb ponttal (469) a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakára lehetett bejutni. A második legmagasabb pontszámot is itt kellett elérni, a nemzetközi tanulmányok szakra 462 pont szükséges a bekerüléshez.

Az oktatási miniszter a ponthatárok kihirdetésének alkalmából rendezett Pont Ott Partin köszöntötte a felvételizõket. Hiller István elmondta, a 127 és félezer jelentkezõbõl több mint 94 ezer diákot vettek fel valamelyik képzésre, akiknek ezúton is gratulál. Kiemelte: 495 diák az idén az elérhetõ legmagasabb pontszámot, 480 pontot ért el.

A legalacsonyabb pontszám a Széchényi István Egyetem villamosmérnöki karán volt, itt az államilag finanszírozott képzésre mindössze 161 ponttal be lehetett kerülni. A divatos képzéseken ezzel szemben a tavalyinál magasabb, jóval 400 feletti ponthatárok kellettek. A jogászképzésben például 408 és 426 között, az orvosi karokon 421 és 432 pont között voltak a ponthatárok. Itt a legalacsonyabb, tehát 421-es pontszám egyébként a Szegedi Tudományegyetem Orvostudományi Karán kellett.

A felvi.hu adatai szerint a nappali tagozatra jelentkezõk körében az elmúlt évhez hasonlóan idén is a turizmus-vendéglátás szak volt a legkedveltebb, több mint ötezren jelentkeztek ide elsõ helyen. Itt az államilag támogatott képzések mindegyikénél 352, vagy annál több pont kellett a bejutáshoz. Hat helyen 400 pont felett kellett teljesíteni a jelentkezõknek: 451 pont jelentette a belépõt például a Corvinus Gazdálkodástudományi Karának nappali, államilag támogatott képzésére, a Budapesti Gazdasági Fõiskola Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Fõiskolai Kar magyar nyelvû képzésén pedig 427 ponttal vették fel a hallgatókat.

A gazdálkodási és menedzsment képzés csaknem 4 ezer elsõ helyes jelentkezést vonzott, ezzel a második legnépszerûbb szak lett. A legmagasabb ponthatárok a Corvinus Gazdálkodástudományi Karán alakultak ki (454) harmadik helyre a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán meghirdetett képzés került 432 ponttal. 22 költségtérítéses képzésre ugyanakkor a minimálisan elõírt 160 pont is elég volt a bejutáshoz.

Az informatikai területen belül idén a legnagyobb felkészültséget (435 pontot) a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karára pályázóknak kellett felmutatniuk. Több 400 pont feletti ponthatár nincs is a szakon; a Pannon Egyetem Mérnöki Karán 375 pont, a BME-n 373 pont kellett a bejutáshoz.

A kommunikáció és médiatudomány alapszakot 3 ezer nappali képzésre jelentkezõ választotta elsõ helyen, amely ezzel továbbra is a legvonzóbb a társadalomtudományok között. A tavalyi évhez hasonlóan igen sok intézményben magasan, 400 pont környékén húzták meg a ponthatárokat. Kiemelkedik a mezõnybõl a Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi Kara és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara 455 ponttal.

Évek óta a jelentkezési top 10-ben található a pénzügy és számvitel szak is. Idén az elsõ húsz szak között a legnagyobb arányban nõtt a szak népszerûsége, amely a több mint 50 százalékos növekedéssel, idén az ötödik legnépszerûbb képzésnek bizonyult, valamivel kevesebb mint 3 ezren választották. Az utóbbi két évhez hasonlóan idén is a Corvinuson volt a legmagasabb a ponthatár, államilag támogatott képzésre 452 pontra volt szükség a bejutáshoz.

A ponthatárok kihirdetésekor a Felvételi Információs Szolgálat munkatársai különleges éjszakai ügyeletet tartanak. A www.fisz.hu-n elérhetõek lesznek a legfrissebb információk, emellett pedig a 266-7601 és a 473-0770-es telefonszámokon bárki érdeklõdhet a ponthatárok alakulásáról, illetve a pótfelvételi lehetõségekrõl. Ennek jelentkezési határideje egyébként augusztus 10.

Ha bárkinek kérdése merül fel a pontszámaival kapcsolatban, elektronikusan az e-felvételi keretében adhat le pontszám-felülvizsgálati kérelmet. Jelezheti továbbá az Educatio Ügyfélszolgálatának e-mailben ([email protected]) telefonon (06-1/477-3131) vagy személyesen. Aki postai utat választja, az Oktatási Hivatalnak címezze a panaszát (1380 Budapest, Pf. 1190).
Ponthatárok: www.felvi.hu

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!