2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Árfolyamgát: a korábban kötött gyûjtõszámla szerzõdések záró idõpontja is 60 hónap leszForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-07 08:19:58
A korábban kötött gyûjtõszámla szerzõdések záró idõpontjának is 60 hónapot javasol a parlament gazdasági és informatikai bizottsága, amennyiben a rögzített árfolyam alkalmazási idõszaka 2017. június 30-án még nem éri el ezt az idõtartamot.

Az egyes pénzügyi tárgyú törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló törvényjavaslathoz beterjesztett, a parlament honlapján olvasható bizottsági módosító javaslat ezt azzal indokolja, hogy a törvény májusi módosításakor törölték a törvénybõl a 2017-es záró idõpontot (a törvény úgy módosult, hogy a rögzített árfolyamot legfeljebb öt évig, illetve a devizakölcsön lejártáig lehet alkalmazni), így nem maradt véghatáridõ, csak a 60 hónap.

Miután a módosításhoz nem kapcsolódott átmeneti rendelkezés, a korábban kötött szerzõdésekre még él a 2017. június 30-i záró idõpont, így azok az ügyfelek, akiknél a rögzített árfolyam alkalmazási idõszaka 2012. június 30. és 2013. május 31. között kezdõdött, rosszabbul járnak. Ezért erre a körre is indokolt egy átmeneti rendelkezés, amely szerint a korábban kötött gyûjtõszámla szerzõdéseknél, amennyiben a rögzített árfolyam alkalmazási idõszaka 2017. június 30-án még nem érné el a 60 hónapot, a záró idõpont a törvény erejénél fogva 60 hónapra módosul.

Tekintettel arra, hogy az új szabály az ügyfelek számára kedvezõbb, ezért a módosító javaslat kiegészíti a törvényt egy átmeneti rendelkezéssel, amely szerint az új rendelkezéseket a korábban kötött szerzõdésekre is alkalmazni kell. A módosító javaslat rendelkezik továbbá arról, hogy azon szerzõdések, amelyek 2013. augusztus 11-ét követõen estek 90 napot meghaladó késedelembe, de a szerzõdésüket a pénzügyi intézmény még nem mondta fel, ismét kezdeményezhetik a rögzített árfolyam alkalmazását oly módon, hogy az új gyûjtõszámlahitel a már fennálló gyûjtõszámlahitelre vonatkozó hitelkeretszerzõdésébõl eredõ tartozás összegét növeli és az új gyûjtõszámlahitel záró idõpontjára a 60 hónap számítása tekintetében, valamint az állami kezességvállalás tekintetében a korábban megkötött szerzõdés az irányadó.

Az árfolyamgát konstrukciót szabályozó törvény 2013. november 9-én hatályba lépett módosítása szerint a rögzített árfolyamot a korábbi 90 nap helyett 180 napos késedelemig lehet alkalmazni. Az állami kezesség is 90 helyett 180 napot meghaladó fizetési késedelem esetén érvényesíthetõ. A javaslat lehetõvé teszi, hogy a bankok 2014. január 31-ig ismét igényelhessék az állami kezességet az új szerzõdések vonatkozásában, tekintettel arra, hogy az árfolyamgát konstrukció a két legutóbbi módosítással jelentõsen változott.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!