2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Piacra dobták a világelsõ, dupla kijelzõs orosz okostelefontForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-07 19:44:07
A világon elõször Oroszországban kifejlesztett dupla képernyõs okostelefont szerdán kezdték árulni; a készülék, a YotaPhone, a Yota Devices nevû orosz cég terméke, a világbemutatót pedig Moszkvában tartották.

Szergej Csemezov, a Rosztyeh orosz állami cég vezetõje elmondta, hogy az okostelefon száz százalékosan orosz fejlesztés, bár azt egyelõre Szingapúrban szerelik össze külföldi alkatrészekbõl. A készülék öt, egyenként külön levédett orosz mûszaki találmányból áll össze és nincs hozzá hasonló a világban.

A dupla kijelzõs okostelefont elõször Oroszországban kezdték árusítani, de csak megrendelésre kapható a cég internetes üzletében. December közepétõl kapható majd az orosz Szvjaznoj és a Jevroszety nevû üzlethálózatokban. Darabja 19900 rubel (mintegy 133 ezer forint).  Ugyancsak december közepétõl árulják több Európai Országban, így Ausztriában, Németországban , Franciaországban és Spanyolországban is. Az ára várhatóan 499 euró(több mint 150 ezer forint) lesz. Jövõre a Közel-Keleten is piacra dobják.

A YotaPhone különlegessége, hogy az egyik képernyõje színes LCD, úgynevezett Japan Display, a másik fekete-fehér tajvani e-Ink, azaz úgynevezett elektronikus tinta, vagy más néven EPD (elektronikus papír) technológiával mûködik. Az egyik képernyõ folyamatosan bekapcsolt állapotban van.

A YotaPhone egyébként egy kifejezetten egyedi okostelefon, ugyanis az elõlapján található, 4,3 hüvelykes HD (1280 x 720px) LCD kijelzõn kívül egy hátlapjára szerelt, 360 x 640 pixel felbontású, elektromos tintát használó, szürkeárnyalatos megjelenítõvel is büszkélkedhet.

Ez utóbbi csekély energiafogyasztása miatt rendkívül elõnyös megoldás a tájékoztató adatok megjelenítésére (pl. akkutöltöttség). Az Android rendszerû készülék meghajtásáról egy kétmagos, 1,7GHz-es Snapdragon S4 processzor gondoskodik, ami mellé 2GB RAM-ot, 32GB belsõ tárhelyet, 13 megapixeles fõ kamerát, 4G LTE modemet és 1800mAH kapacitású akkumulátort pakoltak az orosz mérnökök.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!