2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Az MNB ellenõrzi az ingyenes készpénzfelvételi elõírások betartásátForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-07 21:17:20
Címkék: Bihari hírek, mnb
A pénzügyi felügyeleti hatóság hangsúlyozza: a havi kétszeri készpénzfelvétel ingyenességét biztosító törvény egyértelmû.

Az ingyenesség biztosítása miatt a bankok nem módosíthatják a fogyasztóra nézve kedvezõtlenül a szerzõdésben meghatározott díjakat, költségeket. Az ellenõrzött bankok között szerepel a Sopron Bank Zrt. és az MKB Bank Zrt. is, amelyek a napokban tették közzé új díjaikat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) célvizsgálatok keretében ellenõrzi, hogy a bankok a 2014. február 1-jétõl érvényes, a fogyasztók számára havi kétszeri maximum havi 150 ezer forint összegû ingyenes készpénzfelvétel bevezetése miatt nem emelnek-e egyoldalúan díjaikon, jutalékaikon - közölte az MNB pénteken az MTI-vel.

A pénzügyi felügyeleti hatóság hangsúlyozza: a havi kétszeri készpénzfelvétel ingyenességét biztosító törvény egyértelmû a tekintetben, hogy ennek biztosítása miatt a bankok nem módosíthatják a fogyasztóra nézve kedvezõtlenül a szerzõdésben meghatározott díjakat, költségeket.

Az MNB rendelkezik ezen szabály betartatásához szükséges felügyelési eszközökkel. Ha a vizsgálatok során jogsértést tapasztal, a fogyasztók védelme érdekében valamennyi szankcionálási eszközét alkalmazni fogja a jogsértõ piaci szereplõvel szemben - közölte.

Felhívta a figyelmet: a jegybank felügyeleti honlapján a fogyasztók valamennyi hazai hitelintézet folyószámla-kondícióit összehasonlító kalkulátort érhetnek el (Bankszámlaválasztó program), amelynek révén kiszámíthatók az egyes szolgáltatóknál a folyószámlák tényleges havi költségei.

A Sopron Bank a Bankmonitor.hu szerint a jövõ év februárjától érvényes számlahirdetménye szerint az egyéb költségtételeken annyit emelt, amivel kompenzálja a készpénzfelvételbõl származó kiesõ bevételt. A bank az új hirdetmény értelmében visszavont kedvezményeket, és szinte minden tételén emelt.

A Sopron Bank a Bankmonitor.hu oldalon közzétett állásfoglalása szerint a kondíciók emelése független a pénzügyi rezsicsökkentésrõl szóló törvényben elõírt ingyenes ATM-készpénz felvételektõl, azt természetesen a törvényben szabályozott módon biztosítják ügyfeleiknek.

Az MKB Bank szintén jövõbeli díjemelésrõl tájékoztatta az ügyfeleket: a jövõ év február 10-tõl érvényes kondíciói szerint 150 forinttal emelkednek a számlavezetési díjak, amely átmeneti intézkedés, legfeljebb 2016. július 1-jéig marad érvényben.

Arról is tájékoztatást adnak, hogy a változást a tranzakciós illetékrõl szóló törvény 2013. augusztus 1-jén hatályba lépett módosítása, továbbá az ezzel összefüggésben megváltozott közteher-fizetési kötelezettség váltotta ki. Az egyéb tranzakciókat illetõen egyelõre nem történt módosítás - írja az elemzõ online portál.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!