2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Íme az itthon kapható 25 legegészségtelenebb ételForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-07 21:24:46
boltok polcai roskadoznak a különféle élelmiszerektõl, amelyekrõl természetesen azt sem tudjuk, mibõl vannak. Ízletesek, drágák, olcsók, feltûnõek és hétköznapiak egyaránt vannak köztük, az egyetlen közös bennük a titokzatos összetétel.

Utánajártunk és táplálkozási szakemberek segítségével megvizsgáltuk, vajon mibõl is vannak a legveszélyesebb árucikkek. A kutatás nem márkákra koncentrált (nehéz is lenne, mert a gyártók általában nem szívesen árulják el az áruk pontos összetételét), hanem termékfajtákra. Összegyûjtöttük a hazai boltokban kapható 25 legegészségtelenebb ételt. Ha teheted kerüld el õket és valamilyen más, egészséges alternatívát válassz.

Íme, a Top 25 legegészségtelenebb étel

1. ASZPIKOS FELVÁGOTT

Mi van benne? Maradék fehérje, maradék sertésfelvágott, sûrítõk, selejtek, algafehérje. Ezért ne fogyaszd: félreértés ne essék, az aszpikos nem piszkos, a selejt nem azt jelenti, hogy ehetetlen, legtöbbször csupán a szépséghibára utal. Az algafehérje az agaragar nevû, máskülönben a laboratóriumokban táptalajként használt moszatféle fehérjéje.

2. FRUTTI

Mi van benne? Karamella, cukor, kismértékben vegyipari alapanyagok, mûanyag gyanta, állományjavító anyag (gumiarábikum). Ezért ne fogyaszd: igen érdekes felsorolás, amihez nincs hozzáfûznivalóm… Talán csak annyi, hogy a gumiarábikum onnan is ismerõs lehet, hogy gyermekkorodban ezzel az anyaggal javították meg a kerékpárok kilyukadt gumiját. Most pedig szépen megesszük!? Elképesztõ… Mit egyél helyette? Egészséges és természetes ételeket, amik még olcsóbbak is vagy egy árban vannak az ilyen mû édességekkel. Vegyél friss gyümölcsöket, magokat a piacról vagy süss otthon finomságokat!

3. GUMICUKOR

Mi van benne? Állati eredetû kötõanyagok, növényi zselék, színezõk, aromák. Ezért ne fogyaszd: íme a tökéletes élelmiszeripari termék! Szinte semmi természetes nincs benne, ha ironikusak lennénk, ezt is mondhatnánk, hogy szagosított, festett mûanyag. Teljesen a vegyipar “teremtménye”. Mit egyél helyette? A fruttihoz hasonlóan itt is az egészséges alternatíva a gyümölcsök, magvak, otthon elkészített édességek lehetnek.

4. TARTÓS SÜTEMÉNY

Mi van benne? Benzoátszármazékok, penészedés gátlók, állományjavítók, propionsav, tartósítószer. Ezért ne fogyaszd: már a hideg ráz, mikor meglátom, hogy ezzel kínálnak meg vendégségben és illembõl enni kell(ene) belõle. Ahhoz, hogy egy sütemény több hónapig ehetõ legyen iszonyatos mennyiségû tartósítószerrel kell elkészíteni, nemritkán ezen adalékanyagok aránya elérheti a 10%-ot is, pedig általában egy-két százaléknál többet nem szoktak használni. Az eredmény egy örökéletû, de se íze, se bûze valami. Mit egyél helyette? Házi, friss süteményt. Rengeteg alternatíva van, amit idõhiányban és kevés alapanyagból is elkészíthetsz, csak ne legyél hozzá lusta, mert az egészséges bánja.

5. SZÖRP

Mi van benne? Cukor, kukoricából kivont izocukor, sûrítõanyag, aromák. Ezért ne fogyaszd: a jó hír az, hogy a szörpökben nem találsz tartósítószert. A rossz, hogy azért, mert töménytelen mennyiségû cukor van bennük. Emellett egyetlen baktérium sem él meg. A cukor ugyanis vízelvonó, tehát megsemmisíti az életet. Mit igyál helyette? Ásványvizet, forrásvizet, frissen facsart gyümölcs- és zöldségleveket, turmixokat.

6. PÁRIZSI

Mi van benne? Körülbelül 40% bõrke (aprított darabka), 20% ipari szalonna, albumin, néha selejt húsáru, 15-20 % szója. Ezért ne fogyaszd: szegény párizsinak a köztudatban igen rossz a híre és nem hiába. Igen, a pletyka igaz, abból készül, ami a vágóhídon selejt lenne. Semmit sem dobnak ki, mindent felhasználnak és a tányérunkba tesznek. Az ipari szalonna elnevezés a semmire sem jó maradékot jelenti, az albumin pedig a sertés- és marhavérbõl kivont fehérje. Nem túl gusztusos, igaz? Mit egyél helyette? Ha mindenképp felvágottra éhezel, akkor inkább a tarja, sonka termékeket válaszd, igaz, hogy drágább, de azokon látszik, hogy legalább húsból van. Ha minden nap szendvicset viszel a munkahelyedre/iskolába, akkor nézz utána, milyen finom szendvicseket állíthatsz össze, melyekbe nem is kell a felvágott! 

7. ZACSKÓS LEVES

Mi van benne? Tartósítószerek, mesterséges aromák, ízfokozók, zöldségdarabkák. Ezért ne fogyaszd: sajnos a felsorolás egyetlen szimpatikus tagjával, a zöldségdarabkákkal sem megyünk sokra, ugyanis olyan apróra vágták és annyira értéktelenné szárítottak, hogy sem rostot, sem ásványi anyagot nemigen találni bennük. Mit egyél helyette? A megoldás nem a “tartósítószer mentes” másik zacskós leves, hanem a saját, friss alapanyagokból fõzött húsleves, bableves, zöldségleves, gulyás az, ami ételként definiálható. Lehet, hogy a zacskós leves gyors megoldás, de nem jó, ha mûanyaggal akarsz jóllakni.

8. VIRSLI
Mi van benne? Szója, sertéshús, legalább 20% ipari szalonna. Ezért ne fogyaszd: nagyobbrészt szója, kisebb részt nyesedék sertéshús, vagyis ami az aprításnál leesik. Selejt nincs, valamilyen élelmiszerbe minden darab jó lesz! Mit egyél helyette? Akármit, csak virslit NE! Ehetsz sonkát, tarját, fõtt vagy sült húst.

9. MIRELIT PIZZA

Mi van benne? Felvágott maradék, maradék sajt, mesterséges ízanyagok, paradicsom.
Ezért ne fogyaszd: kolbászos és szalámis pizza esetében a selejtes felvágott az egyik alkotórész, sajtosnál a selejtes sajtokat lehet ily módon hasznosítani. A pizza alap köszönõviszonyban sincs egy igazi pizza szósszal, csak hasonlít az eredetire.  Mit egyél helyette? Most õszintén, Te sem szívesen ennél egy maradék-alapanyagokból álló pizzát, ugye? Kicsit több idõ, de otthon is elkészítheted és 10 perc alatt megsül. De ne edd mértéktelenül!

10. SZÉNSAVAS, CUKROZOTT ÜDÍTÕK

Mi van benne? Víz, sok cukor, mesterséges aromák, állományjavító (kevés gumiarábikum, ismételten), szén-dioxid. Ezért ne fogyaszd: igen sok szénsavas üdítõben nincs természetes aroma, az üdítõ érzés pedig gyakran a töménytelen mennyiségû szén-dioxid, vagyis a szénsav miatt van, ami a nyelven pezsegve feldobja a fogyasztót. Elõfordulhat, hogy egy literben 5-6 g CO2 is van, ez igen magas szám, Összehasonlításul egy átlagos szódában ez a szám 3 g/liter! Mit igyál helyette? Szénsavmentes ásványvizet, forrásvizet.

11. KETCHUP

Mi van benne? Paradicsom, állománymódosító anyagok, néha tartósítószer. Ezért ne fogyaszd: még akár állati fehérje is lehet benne, elvégre nem lehet az összes leszedett zöldséget egyenként átvizsgálni, így aztán minimális százaléknyi állati fehérje, pár szerencsétlen bogár bekerülhet az aprítógépbe. Amúgy a ketchup-ba sokszor csak a minden másra alkalmatlan paradicsom kerül. Ez nem túl bíztató… Mit használj helyette? Saját készítésû paradicsomszószt.

12. SANSA OLÍVAOLAJ

Mi van benne? Sansaolaj. Ezért ne fogyaszd: azt kérdezed, hogy kerülhet ebbe a híresen egészséges olíva? Úgy, hogy ez nem az a bizonyos olaj, csak a szegény rokon. A sansa olívaolaj a minõségi olívaolaj gyártása során visszamaradt olívából, vegyszeres eljárással készül. Ezért jól nézd meg, melyiket veszed le a polcról! Mit használj helyette? Szûz vagy extra szûz olívaolajat.

13. FAGYLALTPOR

Mi van benne? Aroma, cukor, zselésítõ anyagok keveréke, algákból kivont fehérje. Ezért ne fogyaszd: egy fagylaltportól igazán nem várhatod el, hogy az egészségedet szolgálja. A fagylaltpor ilyen, fogyasztásához nem kötõdik érdekünk, nem táplál, csak finom. És mit szólsz az algafehérjéhez? Akárcsak az aszpikos felvágottban… Mit használj helyette? Fagyasztott joghurtot igazi gyümölcsökkel vagy turmixolj össze gyümölcsöket, öntsd formákba és fagyaszd le ezt.

14. FILTERES TEA

Mi van benne? Teatörmelék, gyakran mesterséges aromák. Ezért ne fogyaszd: komolyan gondoltad, hogy gyümölcsdarabkákat találsz majd a csészéd alján? A filteres teák legtöbbje a legértéktelenebb teatörmelékekbõl készül, amelyeket kicsit ízesítenek egy kis aromával. Ezért nem érzed intenzíven az aromáját. Mit használj helyette? Teafüvet (szálas teát), amit nem csomagolnak filterekbe.

15. HABSPRAY

Mi van benne? Növényi zsír, állományjavító, zselésítõ anyag.Ezért ne fogyaszd: a habspraynek semmi köze a tejszínhabhoz, az egy másik kategória, amelyre azok dobozán és majdan a pénztárnál, az ár beütésekor külön utalást találsz. A habspray kvázi tejszínhab növényi zsírokkal. Egyike a legkevésbé természetes termékeknek. Mit használj helyette? Végy zacskós habtejszínt és egy jó elektromos habverõt és már indulhat is az igazi tejszínhab gyártása.

16. “SZINTE”-SAJT

Mi van benne? Növényi zsiradék és fehérje, adalékok, színezékek, állományjavítók. Ezért ne fogyaszd: ez a különös élelmiszerbolti lény úgy néz ki, mint a sajt, de igen távol áll tõle. Tejet ugyanis nem tartalmaz. Szóval, ha csupán az illúzió kedvéért fogyasztanád ezt a termékeket, akkor csak bátran! De nem javasoljuk, egyáltalán! Mit egyél helyette? Vegyél helyette igazi házi sajtot.

17. SZAFALÁDÉ

Mi van benne? Állati kötõszövet, mócsing (inak, rostok), ipari szalonna, kisebb mennyiségû szója, némi albumin.
Ezért ne fogyaszd: a háziállat úgynevezett „egyéb” részeit egy percenként nagyjából 3000-es fordulatszámmal pörgõ kés egy fehér, kenõcsös anyaggá aprítja, ebbõl lesz a szafaládé. Nekem felfordul tõle a gyomrom, ha benegondolok… Mit egyél helyette? Próbáld inkább a színhúsból készült, nemesebb felvágottakat. Árban drágább és sajnos a tartósítószert ezeknél sem lehet teljesen megúszni, de legalább kevésbé egészségtelen. Azonban az igazi, tartósítószermentes hús az igazi – ezt is lehet szendvicsbe tenni, reggelire enni, ezerféleképpen elkészíteni.

18. ENERGIAITAL

Mi van benne? Cukor, mesterséges aroma, állományjavító (gumiarábikum), mesterséges úton elõállított anyagok (pl. taurin, coffein). Ezért ne fogyaszd: természetesen tudjuk, az energiaitalt nem azért isszuk, hogy rendbe jöjjön a vérképünk, de mivel ebben a termékben semmi természetes anyag nem található, úgy éreztük, mégiscsak itt a helye. Mit igyál helyette? Zöld teát, ginzeng teát, ami teljesen természetes és szintén fokozza az energiaszintedet. Felpörget és fokozza az anyagcserédet is.

19. TARTÓS TOASTKENYÉR

Mi van benne? Tartósítószer, liszt, állományjavítók. Ezért ne fogyaszd: ahhoz, hogy a szeletelt kenyeret az elõállítása után egy héttel is nyugodtan fogyaszthassa, állományjavítók kellenek bele. Tartósítószerként általában hangyasavat alkalmaznak, a liszt pedig agyonfinomított. Mit egyél helyette? Frissen készített, teljes kiõrlésû lisztbõl készült kenyeret vagy süss otthon!

20. KAKAÓS TEJTÁBLA

Mi van benne? Növényi zsiradék, ízesítõk, zsírmentes kakaópor, állományjavító, cukor. Ezért ne fogyaszd: nem véletlenül nem szerepel a termék nevében a csokoládé, nem véletlen a körülírás sem: a szabvány szerint a kakaós tejtábla nem csokoládé, csupán hasonlít rá, az árháború egy újabb torz gyermekével van dolgunk. „Olcsóbban kínáljuk a semmit” - ez a mottó. A kakaópor gyakran annyira kilúgozott, hogy sok hasznos anyag is eltávozik belõle. És ami a legjobb: a kakaós tejtáblába még csak kakaóvaj sem kell! Összegezve: egy értéktelen vacak, amivel átverik az embereket ( és sajnos nagyon sokan bedõlnek és megveszik gyermekeiknek). Mit egyél helyette? Nézd meg a címkét és vegyél helyette IGAZI csokoládét= minimum 70% kakaótartalommal rendelkezõ csokoládé.

21. SAJTKRÉM

Mi van benne? Selejt sajt, ömlesztõsók (foszfátok), tejzsír, ízesítõanyag. Ezért ne fogyaszd: az esztétikailag hibás sajtból készülõ sajtkrémeknek, kockasajtoknak rendkívül magas a foszfáttartalma, ez különösen akkor kedvezõtlen hír, ha csontritkulásban szenvedsz vagy hajlamos vagy rá, mert a foszfát ezt elõsegítheti. Tehát mielõtt egy kockasajtba beleharapsz, elõbb olvasd el, mit nyomtattak az oldalára… Mit egyél helyette? Igazi, nem ömlesztett sajtokat, például ementálit.

22. CSOKOLÁDÉÖNTET

Mi van benne? Cukor, zsír, kevés kakaó és sok adalékanyag. Ezért ne fogyaszd: a szépen folyós állaghoz elengedhetetlen némi állományjavító segédanyag, illetve a színhez is kell valamennyi. Ezek után már csak az íz beállítása van hátra. A csokoládéöntet csokoládét keveset, mesterséges anyagokat annál többet látott. Mit egyél helyette? Nem kell megijedni, pár perc alatt otthon is finom csokoládéöntet készíthetõ igazi csokiból és igazi kakaóból is. Olvaszd meg a vajat, tegyél bele édesítõt vagy egészséges cukrot (nyírfacukor, nádcukor, eritrit), kakaóport, kevés vizet és kész is van a finom csoki öntet.

23. HÚSKONZERV

Mi van benne? Kevés maradék hús, ipari szalonna, bõrke és néha szója. Ezért ne fogyaszd: tartósítószer nincs benne, ez kétségtelen. Cserébe viszont annyi ideig hõkezelik, hogy szinte minden értékes vitamin elbomlik benne. Mit egyél helyette? A konzerv készítményeket, fõleg a hústartalmúakat nem árt hanyagolni… Válaszd inkább a friss és organikus ételeket!

24. BURGONYACHIPS

Mi van benne? Sok sok zsír, amiben sütés közben úszott, mesterséges aromák és ízfokozók. Ezért ne fogyaszd: a krumplit megfürdetik a forró olajban, hogy ropogós chip legyen. Ebbõl sokat magába szív, majd jönnek a különbözõ mesterséges aromák, hogy például sonkás, hagymás, paprikás, chilis íze legyen. Mit egyél helyette? Egészséges chipseket! Keress hozzá recepteket!

25. HABKARIKA

Mi van benne? Tojásfehérje, cukor, állományjavító és -módosító anyagok, színezékek.
Ezért ne fogyaszd: a tojásfehérjén kívül mesterséges anyagok kész tárháza. A színezéséhez pedig erõs színezékeket használnak fel. Mit egyél helyette? Készítsd el otthon!

Nem árt tehát tisztába tenni, hogy mi is az amivel etetnek minket. Válassz tudatosan, ne sajnáld az idõt a fõzésre, hogy végleg elhagyjuk a feldolgozott késztermékeket. Friss, tiszta, organikus, teljes értékû alapanyagokat válasszunk, még akkor is ha azok drágábbak. Hiszen inkább a jó minõségû ételre költs, mint késõbb a drága gyógyszerekre!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!