2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Napi ötmilliárd mobiladatot gyûjt az NSAForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-08 08:37:15
Címkék: Bihari hírek, NSA
Az NSA naponta 5 milliárd adatot gyûjt be mobiltelefonokról. Ezek segítségével nyomon tudja követni az egyes személyek mozgását és fel tudja térképezni a közöttük kialakult kapcsolatrendszert. A mobiltelefonok még használaton kívül is jelzik a hollétüket.

A külföldi elektronikus hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) naponta csaknem 5 milliárd adatot gyûjt be a világon a mobiltelefonok tartózkodási helyérõl - közölte internetes kiadásában kiszivárogtatott titkos dokumentumokra és amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva helyi idõ szerint szerdán a The Washington Post.

Az NSA ennek segítségével nyomon tudja követni az egyes személyek mozgását és fel tudja térképezni a közöttük kialakult kapcsolatrendszert. A Moszkvába szökött amerikai informatikus, Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumok és a lapnak nyilatkozó amerikai hivatalos személyek szerint az adatbázisban telefonkészülékek százmillióinak hollétére vonatkozó adatokat tárolnak.

A méreteit és a magánélet védelmére gyakorolt potenciális hatását tekintve ez a mobiltelefonokat lokalizáló program lehet a legjelentõsebb az NSA június óta leleplezett titkos adatgyûjtési módszerei közül. A világ mobilhálózatait összekötõ kábelek megcsapolására épülõ eljárás a CO-TRAVELLER gyûjtõnevû, új elemzõprogramoknak köszönhetõen elvben tömegek megfigyelésére alkalmas. Az elemzõk a világon bárhol fel tudják lelni a mobiltelefonokat és visszamenõleg nyomon tudják követni azok mozgását, ami lehetõvé teszi a felhasználóik közötti esetleges titkos kapcsolatrendszer leleplezését. A mobiltelefonok ugyanis még használaton kívüli állapotban is jelzik a hollétüket a hívások és a szöveges üzenetek fogadása érdekében.

Az NSA szándékosan nem vesz ugyan célba amerikai állampolgárokat, ám az adatgyûjtés léptéke miatt a kémszervezet "véletlenül" jelentõs információhoz jut honfitársaik hollétrével kapcsolatban is. Emellett a szórásba beleesnek a külföldre utazó amerikaiak adatai is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!