2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Ez igazi kuriózum: marcipán szaloncukor házilagForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-08 08:46:30
Ha van jó marcipán, miért ne csinálnánk belõle jóféle házi szaloncukrot? Elkészítése egyszerûbb annál, mint bárki gondolná, ráadásul mennyeien finom!

Az utóbbi években sajnos egyre ritkábban sikerült jó minõségû marcipánt találnom, a legtöbb termék agyon van csapva mindenféle aromával, ízfokozóval, mesterséges színezékkel és még egy halom adalékanyaggal. Ennek hatására a közelmúltban úgy határoztam, hogy utána nézek, hogy is készül. Arra számítottam, hogy a bonyolult elkészítési módok mellett pár varázsigét is be kell magolni, hogy megkapjam a kívánt végeredményt. Nem így lett. A tapasztaltak alapján mindenkit - aki hozzám hasonlóan marcipán-rajongó -, arra buzdítok, álljon neki.

Hozzávalók


20 dkg darált mandula, 20 dkg porcukor (nád), 0,3 dl víz; a bevonáshoz kb. 20 dkg magas kakaótartalmú (maximum 70 %-os), jó minõségû étcsokoládé, csomagoláshoz vékony sütõpapír és alufólia (hobby boltban lehet kapni színeset is)

Elõkészítés

Az egész mandulát, amin a barnás héj is rajta van, áztassuk be forró vízbe pár percre, így könnyen kinyomható a mag a héjból. A megtisztított mandulaszemeket jól mossuk át, majd szárítsuk ki meleg helyen. A kiszárított (ropogós) mandulaszemeket daráljuk át sajtdarálón apró szemûre, ha nedvesnek érezzük, tûzhelyen serpenyõben a darálékot tovább száríthatjuk - csak arra ügyeljünk, hogy ne pörköljük meg, ne barnuljon. A durvábbra darált mandulát kávédarálóban pépesre daráljuk. Akkor a legjobb, ha a daráló belsõ oldaláról kanállal kaparhatjuk ki a masszát. A porcukrot kristály nádcukorból daráljuk - kávédarálóval.


Marcipán elkészítése

1. A mandulamasszát (darálék) keverjük össze a porcukorral.
2. Öntsük hozzá elõször a víz felét, majd keverjük, gyúrjuk tovább a masszát.
3. Csak annyi vizet adjunk hozzá, hogy jól gyúrható anyaggá álljon össze. Ne essünk kétségbe, ha gyúrás közben gyakran leragad, ez normális.
4. Frissen tartó fóliába csavarva tegyük a hûtõbe a marcipánt (legalább fél óráig, ha ugyanis lehûl, könnyebben formázható)

Szaloncukor készítése

Vegyük ki a hûtõbõl a marcipánt, vágjunk le a negyedét, gyúrjunk 1 cm vastag kukacot és vágjuk fel kb. 2,5 cm hosszúságú darabokra - így a teljes marcipán adagból kb 90 db szaloncukor lehet.

2. Gõz fölött olvasszuk meg a 20 dkg - két tábla - összetört csokit (gõz fölött: tûzhelyre vízzel töltött lábos, arra üveg edény, abba csoki, a víz melegítése - nem szabad forralni!- közben gõz termelõdik, ez olvasztja fel a csokit, ha nem így teszünk, a csoki leéghet, vagy túlhevülhet -40-45 fokig jó!- és használhatatlanná válhat)
3. Miután teljesen felolvadt a csoki, zárjuk el a tûzhelyet és az üvegedényt a vizes tálból kivéve kicsit hagyjuk hûlni, hogy ne legyen nagyon forró (Ujjteszt: ha nem éget, kezdõdhet a mártogatás.)
4. Tálcára készítsünk ki sütõpapírt - erre kerül a mártott marcipán.
5. A villára tett marcipánt mártsuk az olvadt csokiba, emeljük ki és hagyjuk lecsöpögni a felesleget. A villa alján lévõ csokit húzzuk le az üvegtál oldalán, majd fogpiszkáló segítségével toljuk le a sütõpapírra a szaloncukrot.
6. A bevont marcipánt tegyük hûvösebb helyre - ne hûtõbe, elég egy konyhánál hûvösebb szoba és hagyjuk megszilárdulni a csokimázat.
7. Dönthetünk, hogy azonnal befaljuk, vagy erõt veszünk magunkon és becsomagoljuk


Csomagolás


1. A sütõpapírból 14 cm széles csíkokat, az alufóliából 10 cm széles csíkokat vágunk.
2. A sütõpapír csíkokat egymásra fektetjük és a két hosszú oldalát apró metszésekkel bevagdossuk. Végül a csíkokat vízszintesen harmadoljuk (így 9 cm magas darabok lesznek)
4. Egy alufólia csíkot vízszintesen elfektetünk, arra ráhelyezzük szintén vízszintesen a sütõpapírt, majd a hozzánk közelebb esõ éltõl elkezdünk egy szem szaloncukrot betekerni.
5. A vágott élt alulra görgetve két oldalon szorosan összenyomjuk.

Praktikák

1. Ha szeletelt mandulát veszünk, megmenekülünk a pucolástól és az elõdarálástól.
2. Bevonás elõtt hagyjuk a hûtõbõl kivett marcipánt szoba hõmérsékletûre melegedni, különben a csoki túl gyorsan dermed meg, és a kakaóvaj kiül a mázon.
3. A marcipánmasszából szivárgó színtelen folyadék nem cukros víz, hanem színtiszta mandulaolaj, ami jót tesz a szárazbõrûeknek.
4. A csoki-szökõkútba való étcsoki nálunk nem vált be, nagyon lassan szilárdul, folyósága miatt pedig nem lesz elegendõ a csoki vastagsága a szaloncukron.
5. A csokival mártás nehéz mûvelet (eltalálni a megfelelõ hõfokot, amikor még nem válnak szét az összetevõk, így nem tud szépen megdermedni), ezért nem szabad elkeseredni, ha elsõre nem bonbon minõségû máz készül.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!