2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Nem kell hozzá tehén: tejföl készítése házilagForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-08 08:53:20
Ha nincs tehenünk, akkor nem az õstermelõi "módszerrel" készítjük a tejfölt, azaz nem hagyjuk a friss tejet két-három napig meleg helyen megaludni.

Amennyiben egy üvegedényben, kancsóban tennénk ezt (amit nem teszünk, mert nincs tehenünk), akkor látnánk, hogy amikor a tej megalszik, akkor különféle rétegek keletkeznek. A legfelsõ sárgás réteg, a tejföl. Ha leszednénk ezt a réteget, akkor maradna az aludttej, amibõl enyhe melegítéssel túrót készíthetnénk. De nem így teszem, bár általában házi tejet veszek hozzá a piacon és tejfölt az õstermelõ nénitõl. Most a tej az õstermelõ nénitõl van, a tejföl amivel beoltottam, az pedig bolti.

Mi készteti az embert, hogy otthon készítsen tejfölt, amikor a boltban is megveheti, akár igen jó minõségben is? Hát engem az ár. Ugyanis igen nagy a tejföl-fogyasztás nálunk. Amíg a 450 gr-os tejföl tényleg 450 gr volt, addig nem is készítettem. De amikor az ismert márka egyik hétrõl a másikra 360 gr-ra csökkent, akkor betelt a pohár. (Bár meglepõ módon, a pohár néha nem is kisebb, csak a "töltõsúly".)

Nos, akkor megkérdeztem Mancika nénit, az õstermelõt – akinek van tehene –, hogyan készítsek én az tõle vásárolt tejbõl és tejfölbõl, még több tejfölt? Hát így! A tejet forraljam fel, hûtsem vissza kézmelegre, keverjem bele a tejfölt, és hagyjam meleg helyen. Így teszek, de most annyi különbséggel, hogy boltban vettem a tejfölt, mert nem volt Mancika néninek.

Hozzávalók: 1 l házi tej, 450 gr tejföl

Elkészítése: a tejet felforraltam és hagytam, hogy visszahûljön annyira, hogy beledugva az ujjam ne legyen nagyon meleg. Belekevertem a tejfölt, egy habverõvel elkevertem homogénné. A konyhában (22 fok) hagytam megaludni.
tejfol1A kész tejföl teteje sûrûbb, zsírosabb lett, ezt külön leszedtem. Az alja hígabb, soványabb. Az íze kellemesen savanykás, kicsit más, mint a bolti, az õstermelõi tejföl ízével szinte megegyezik.

Lehetséges a beoltás után több üvegbe szétrakni, adagonként, és úgy alvasztani meg. Nekem most nagyobb mennyiség kellett, nem maradt meg sokáig, így volt praktikusabb. Lett belõle, egészen zsíros sûrû tejföl, hígabb, zsírszegényebb tejföl. Le lehet csöpögtetni, akkor sûrû, krémes lesz. Megjegyzés: lehet kevesebb tejföllel beoltani, lehet melegebben tartani, akkor elõbb lesz készen és lehet bolti tejjel is készíteni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!