2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
A nõk foglalkoztatásának bõvülését várják a GYED extrátólForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-08 21:25:45
Húszezerrel is több nõ térhet vissza a munkaerõpiacra a gyed extra januári bevezetése után - ezt mondta Szalai Piroska, a nõk munkaerõ-piaci helyzetének javításáért felelõs miniszteri biztos. Január elsején lép életbe az az intézkedéscsomag, amelynek célja az, hogy a családoknak ne kelljen választaniuk a gyermekvállalás és a munka között.

Az intézkedéscsomagtól a kormány azt várja, hogy jelentõsen több kisgyermeket nevelõ nõt alkalmaznak majd.

"A hat év alatti gyermeket nevelõ anyák 36 százalékos foglalkoztatási rátájának bõvülni kell. Én szinte biztos vagyok benne, hogy 10-20 ezer nõvel több fog a kisgyermekesek közül megjelenni a foglalkoztatásban" - mondta Szalai Piroska.

A Gyed extra lényege, hogy jövõ januártól az édesanyáknak már nem kell választaniuk a gyermeknevelés és a munka között, mert a gyed extra bevezetésével úgy vállalhatnak majd munkát, hogy mellette nem veszítik el a gyedet.

A gyed extra része az is, hogy ha valaki a gyes és gyed folyósítása alatt ismét gyermeket vállal, akkor a juttatásokat mindkét gyermek után megkapja.

Továbbá a három vagy több gyermeket nevelõ édesanyák foglalkoztatása esetén három évig nem kell majd utánuk adót fizetnie a munkáltatóknak, az azt követõ két évben pedig csak a felét.

Bevezetik a diplomás gyedet is, amellyel a felsõoktatásban vagy felsõfokú képzésben résztvevõk - korábbi munkaviszony nélkül is - kaphatnak egy évig gyedet, és járhat nekik gyes is a tanulmányaik alatt.

"Szándékainka szerint ez segíti a gyermekvállalást, segíti a gyermeknevelést és kedvezõbb feltételeket biztosít a kisgyermekes szülõk munkába állásához" - mondta Kara Ákos, a Fidesz országgyûlési képviselõje.

Szakemberek arra számítanak, hogy a gyed extra bevezetése mellett a családi adókedvezmények kiszélesítése is növeli a nõk foglalkoztatottságát.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!