2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Hogyan szabaduljunk meg a fülzsírtól?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-08 21:51:33
Fõként idõsebb korban okoz problémát a hallójáratokban felgyülemlett fülzsír, amely hallásromlást, fülzúgást vagy fülfájást eredményezhet. Többnyire otthon is kezelhetõ a probléma, de a fültisztító pálcikát mindenképpen felejtsük el.

A fülzsír (orvosi nevén cerumen) egy viaszos anyag, amelyet a hallójáratokban elhelyezkedõ mirigyek termelnek. Ez a zsíros massza bevonja a külsõfül érzékeny bõrfelületét, védve azt a víztõl és az egyéb irritáló anyagoktól, így gátolva a kórokozók megtapadását és szaporodását.

A fülzsír a mirigyváladékon kívül elhalt hámsejteket, szõrszálakat és szennyezõdéseket is tartalmaz, és normális esetben nem szükséges eltávolítani: a hallójárat öntisztuló mechanizmusának köszönhetõen a fülzsír folyamatosan halad a külvilág felé, ahol megszárad, majd apró darabokra szétesve kihullik a fülbõl. Az állkapocs mozgása és a rágás mind elõsegítik a fülzsír rendeltetésszerû távozását.

Fõként idõsebbeknél azonban gyakran elõfordul, hogy a felgyülemlett fülzsír nem képes kiürülni a fülbõl, és fülzsírdugót képezve hallásromlást, fülfájást vagy fülzúgást okoz. A fülzsírdugó eltávolítását célszerû szakemberre bízni, aki rövid idõ alatt hatékonyan és szakszerûen kifecskendezi („kimossa”) a fület. Bár léteznek otthoni használtara kifejlesztett fülfecskendõk is, sok fül-orr-gégész nem javasolja ezek használatát, mert gyakorlatlanságunkkal megsérthetjük a dobhártyát vagy a hallójárat falát.

A fülgyertya vagy a fültisztító pálcika sem oldja meg a fülzsírdugó problémáját, sõt éppen ellenkezõleg, csak tovább ront a helyzeten. A pálcikával még beljebb nyomjuk a hallójáratban a zsírdugót, ráadásul beavatkozunk a mindennapos öntisztító folyamatba, és egyrészt eltávolítjuk a védelmet nyújtó réteget, másrészt apró sérüléseket is okozhatunk, amely elõsegíti a kórokozók szaporodását.

A fülzsírdugó otthoni eltávolítására a paraffin olajos cseppentést szokták javasolni: lefekvés elõtt mindkét hallójáratba cseppentsünk pár csepp paraffinos olajat. Megelõzésként is cseppenthetünk a fülünkbe hetente 1-2 alkalommal az olajból, de mielõtt belekezdenénk, mindenképpen kérjük ki szakember véleményét. Ha sérült a dobhártya az olajos cseppentés sem javasolt, így elképzelhetõ, hogy a legjobban akkor járunk, ha évente 1-2 alkalommal a fülészeten távolítják el a fülben összegyûlt fülzsírt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!