2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Nem árt tudni: így vihetõ át a szabadság a következõ évreForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-08 21:57:27
Négy esetben áttolható a tárgyévi megmaradt szabadság, illetve annak meghatározott része a következõ évre - derül ki a LIGA Szakszervezetek jogi szakértõjének összefoglalójából.

Az év végén bennragadt szabadságok kiadására vonatkozó szabályozást áttekintõ, az MTI-hez eljuttatott tájékoztató kiemeli: a szabadságot kötelezõen az esedékesség évében kell kiadni. Ha azonban a szabadság még az esedékesség évében megkezdõdik, ezzel egybefüggõen a következõ évben legfeljebb öt munkanap kiadható.

A következõ év március 31-éig adható ki a szabadság, ha a dolgozó munkaviszonya az esedékesség évében október 1-jén vagy azt követõen kezdõdött, illetve ha a munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdeke vagy a mûködését közvetlenül és súlyosan érintõ ok miatt arra kollektív szerzõdés felhatalmazást ad.

A munkáltató és a munkavállaló megállapodása alapján a szabadság harmadát a következõ év végéig lehet kiadni. A 2014-ben esedékes szabadságokra azonban ez már nem vonatkozik, a jövõ év január 1-jétõl ugyanis a felek már csak az életkor alapján járó pótszabadság átvitelében állapodhatnak meg - hívja fel a figyelmet összefoglalójában Kéri Ádám.

Ha a szabadságot a munkavállalónál felmerült ok miatt nem tudta kiadni a munkáltató az esedékesség évében, akkor a szabadságot az ok megszûnésétõl számított 60 napon belül kell kiadni. Ilyen esetben akár az esedékesség évét követõ év eltelte után is kiadható a szabadság.

A szabadság idõpontját legalább 15 nappal elõre közölni kell. A munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdeke, illetve mûködését közvetlenül és súlyosan érintõ ok esetén a szabadság kiadásának idõpontját módosíthatja, illetve a munkavállaló már megkezdett szabadságát megszakíthatja. Ebben az esetben azonban a munkavállaló kárát és költségeit meg kell téríteni.

Fõ szabály szerint a szabadságot a munkaviszony megszûnésének kivételével megváltani nem lehet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!