2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Nõtt az adómentes juttatások köre - Íme a lehetõségek!Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-10 08:48:20
A 2014-es adóváltozások nem írták át az adórendszert, ennek ellenére számos olyan pontra érdemes figyelni, amit érdemes kihasználni az adózóknak. Nõtt az adómentesen igénybe vehetõ jövedelmek száma, s áfamentes lett a halottaskocsi vásárlása.

A személyi jövedelemadózásban a legfontosabb változás 2014-tõl, hogy az adókedvezmény az alacsony keresetûeknél kiterjeszthetõ a társadalombiztosítási adókedvezményre - mondta Nink Gabriella a KPMG adópartnere a tanácsadó cég adókonferenciáján. A családi adókedvezmény mértéke nem változott vagyis az egy és két gyermekesek esetében az adóalap gyermekenként 62500 forinttal csökkenthetõ havonta, míg a három és több gyermekesek adóalap-kedvezménye továbbra is 206250 forint. Új elem viszont, hogy megosztott gyermekfelügyelet esetében az elvált szülõk fele-fele mértékben érvényesthetik adókedvezményüket - mondta Nink Gabriella.

Adókedvezmény a nyugdíjbiztosításokra is


Változnak a nyugdíjbiztosításokra igénybe vehetõ adókedvezmények is, új elemként jelenik meg, hogy a magánszemély által fizetett nyugdíjbiztosítási díj 20 százaléka, maximum évi 130 ezer forint kvázi adókedvezményt, pontosabban ekkor adótámogatást lehet igénybe venni. (Az adót már nem fizetik ki készpénzben hosszú évek óta, hanem az adókedvezményt a NAV utalja át az adózó nyugdíjbiztosítási számlájára.) Eddig csak az önkéntes nyugdíjpénztárba fizetett megtakartások után lehetett érvényesíteni ezt az adókedvezményt - januártól azonban e kedvezmény kiterjed a nyugdíjbiztosításokra is.

Az adózó egy évben az biztosítások, önkéntes pénztári befizetések után összesen 280 ezer forintos adókedvezményt vehet igénybe. Változnak a tartós befektetési számlára (tbsz) vonatkozó szabályok is januártól a tbsz-ek között a vagyon szabadon transzferálható.

Januártól bõvül az adómentes juttatások köre: összeghatár nélkül adhat - akár a munkáltató is - belépõjegyeket sportrendezvényre. A kulturális szolgáltatásoknál megmarad az 50 ezer forintos határ, ugyanakkor ez inkább a színházi elõadásokra vehetõ igénybe, a mozijegy továbbra sem adható adómentesen. Lakáscélú vissza nem térítendõ támogatás is kibõvül, úgy hogy az akár hiteltörlesztésre is fordítható.

Illetékmentes ajándékozás

Egyes illetékszabályok is változtak - ezekben a jogalkotó az élet szabályaihoz igazodik - mondta a konferencián Pethõ Balás, a KPMG adópartnere. Megszûnik a házastársak közötti ajándékozás illetékkötelezettsége, miután az elõzõ években ez már megtörtént az egyenes ági rokonok ajándékozásánál. Ugyancsak illetékmentes lesz januártól a válás esetén bekövetkezõ vagyoncsere vagyonmozgás. Az új szabályok között szerepel az is, hogy az elsõ lakás megszerzésekor - immár életkortól függetlenül - lehet részletfizetési kedvezményt kérni.

A 2014-es adószabályok egyik legfurcsább tétele ugyanakkor az áfatörvénybe csúszott be, ugyanis jövõ évtõl áfamentes lesz a halottszállító autók beszerzése. A adómentesség több mint talányos, - kiragadott példaként elhangzott, hogy például a mentõautó beszerzése továbbra is áfaköteles, ráadásul a miértre a benyújtott módosító indítvány sem adott választ. Ugyanakkor az adótanácsadók szerint nem érdemes a céges flottákat "halottszállító" kocsikká alakítani - így megúszva az áfafizetést, ugyanis e tevékenységre kialakított gépjármûvekre komoly mûszaki elõírások vonatkoznak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!