2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Mégis jön az állami mobilcég?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-10 08:54:25
Az NMHH közzétette a 450 megaherzes frekvenciasáv szabad blokkjára vonatkozó pályázati dokumentációt. A frekvenciablokk díja 150 millió forint, a Világgazdaság úgy tudja, hogy az MVM Zrt. lehet a kiíráson a befutó.

Pénteken megjelent a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) oldalán a 450 MHz-es frekvenciasáv szabad blokkjára vonatkozó pályázati felhívás, a dokumentum szerint 150 millió forintos bevételt várnak az értékesítéstõl. Ezt követõen a tender gyõztese az elsõ négy évben évi 132 millió, az ötödik évtõl pedig 265 millió forint frekvenciadíjat fizet be az államkasszába. A jelek szerint mégsem tett le teljesen az állam arról, hogy saját mobilszolgáltatója legyen, a Világgazdaság ugyanis úgy tudja, hogy a 450 MHz-es frekvenciasáv szabad blokkjára nagy valószínûséggel csak az MVM Zrt. fog pályázni.

A frekvenciasáv ügyében tartott novemberi konzultáción mindössze két érdeklõdõ, a Magyar Telekom és az MVM képviselõi jelentek meg, és információink szerint az utóbbi társaság meg is akarja szerezni azt. Ezt erõsíti az is, hogy egy közelmúltban tartott konferencián az állami energiaipari vállalat egyik vezetõje kijelentette, hogy a cég középtávon a hazai távközlési piac egyik jelentõs szereplõjévé kíván válni.

A pályázati dokumentáció alapján ezúttal nem hagyományos mobilszolgáltatási tevékenységre vállalkozik majd a nyertes pályázó. A frekvenciasávban 10 évre jogosultságot elnyerõ cég kötelezettsége elsõsorban a digitális közszolgáltatások fejlesztése lesz. Többek között az elektronikus útdíj fizetési rendszer mûködtetése, a járási hivatalok és kistelepülési kormányablakok hálózatba kötése, a városi közlekedési tájékoztató rendszerek mûködtetése, illetve a készenléti és segélyszolgálatok kommunikációja valósulhat majd meg a 450 MHz-es frekvenciatartományban. Ezen túl a frekvenciasáv kiválóan alkalmazható az intelligens mérési rendszerek (smart metering), illetve a gépek közötti (Machine-to-Machine/M2M) kommunikációs kapcsolatok kiépítéséhez.

A következõ években ugrásszerû fejlõdés várható mind az M2M kommunikációban, mind az intelligens mérõk terjedésében, ami vonzóvá teheti ezeket a szegmenseket a nagy mobilcégek számára is. Jelenleg a pénztárgépek és a NAV közötti online kapcsolat megteremtése, illetve az e-útdíj fizetéshez használt fedélzeti egységek és a központ közötti összeköttetés kínál itthon szélesebb körû alkalmazhatóságot az M2M-re, de számos egyéb területen is komoly lehetõségek vannak. Nem véletlen, hogy az NMHH által tartott egyeztetésen felvetõdött az a kérdés a Magyar Telekom képviselõje részérõl, hogy a 800 MHz-es pályázati dokumentáció tervezetben szereplõ összegeknél figyelembe vették-e, hogy a 450 MHz-es blokk értékesítése jelentõs üzleti lehetõségeket von el a másik pályázat nyerteseitõl. A hivatalos válasz erre az volt, hogy a 450 MHz-es pályázatnak nem része a 800 MHz-es, így erre nem tudnak felelni. A probléma azonban valós, annál is inkább, mert bár a 800 MHz-es pályázat tervezete alapján egyelõre nem nyilatkozhatnak a témában a mobilszolgáltatók, a hírek szerint sokallják a dokumentumban szereplõ összegeket.

Kérdés, hogy mihez kezd majd az MVM a 450 MHz-es frekvenciával, ha valóban megszerzi, hiszen a pályázat tervezete szerint a rendszert arra kell felkészíteni, hogy 2,5 millió elõfizetõi pont adatkommunikációját tudja kezelni. Ehhez jelentõs beruházás szükséges, amibe értelemszerûen úgy érdemes belekezdeni, ha biztosítottnak látszik a megtérülés.

Tízmilliárdos csomagok


Az NMHH november 29-én tette közzé a 800 MHz-es tartományt is magában foglaló frekvenciaértékesítési pályázat dokumentációjának tervezetét. Az anyag szerint 9 csomagot lehet majd megvásárolni, amelyek összesített árát közel 125 milliárd forintban állapította meg a tervezet. Ezek közül az értéket vizsgálva három csomag emelkedik ki, amelyeket 39, 37,8, illetve 28,9 milliárd forintért tervezik értékesíteni. A frekvenciahasznosítás második ütemében az NMHH a 800, a 900, az 1800, és a 2600 MHz-es, valamint a 26 GHz-es sávok nem használt részeinek hasznosítása érdekében hirdet versenyt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!