2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Erre figyeljen, ha neten vásárol! ÁtverhetikForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-10 19:25:31
Címkék: Bihari hírek
Az internetes áruházak jelentõs része nem ad a jogszabályoknak megfelelõ tájékoztatást a webcímén és korlátozza a fogyasztót indokolás nélküli elállási joga gyakorlásában - derül ki a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének (FEOSZ) karácsony elõtti vizsgálataiból.

A FEOSZ a teszt során nem próbavásárlásokat végzett, hanem a honlapokon megtalálható információkat vetette össze a jogszabályi elõírásokkal. Az összesítésben emlékeztetnek rá, hogy tájékoztatási kötelezettség terheli a kereskedõket a távollevõk között megkötött szerzõdések esetében. A kereskedõnek egyebek mellett a szerzõdés megkötése elõtt kellõ idõben tájékoztatnia kell a fogyasztókat a cég nevérõl, székhelyérõl, általános forgalmi adóval növelt árairól, az összes egyéb járulékos költségeirõl, a fizetés, szállítás, teljesítés egyéb feltételeirõl, ajánlati kötöttségének idejérõl, a szerzõdés tárgyának lényeges jellemzõirõl, valamint a fogyasztót megilletõ indokolás nélküli elállási jogról.

Az elemzés szerint a legtöbb hiányosság még mindig az elállási jogról szóló tájékoztatás körében figyelhetõ meg, hét vállalkozásból hatra volt jellemzõ, hogy az elállási jogról a fogyasztók nem kapnak teljes körû információkat. Egyes vállalkozások jogsértõ módon korlátozzák a fogyasztót indokolás nélküli elállási joga gyakorlásában: így például a blokk, számla ellenében fogadják csak el vagy azt csupán a sértetlen, eredeti csomagolás birtokában hajlandóak elismerni. A vizsgálat szerint ugyanakkor az internetes kereskedõk a jogszabályi elõírásoknak megfelelõen, azaz az áfával növelt értékkel tüntetik fel áraikat és a szállítási költségekrõl is megfelelõ tájékoztatást adnak.

Magánszemélyek vásárlásakor 6 hónapig lehet igényt érvényesíteni

Az egyik weboldalt üzemeltetõ cég nem elégítette ki a nevére és székhelyére vonatkozó tájékoztatás követelményét, de a fizetési feltételek és módok feltüntetése, valamint az ajánlati kötöttség ideje is hiányzott. Az összes többi vállalkozás azonban a szükséges módon nyújtott információkat a fizetési, szállítási, teljesítési feltételekrõl, az ajánlati kötöttség idejérõl, valamint cégnevérõl és székhelyérõl a fogyasztóknak.

A FEOSZ vizsgálata során talált egy olyan weboldalt, ahol a hirdetõ magánszemélyként kínálta termékeit eladásra, így nem vállal semmilyen garanciát termékeire, holott, ha azok meghibásodnak, akkor hat hónapon belül neki kellene bizonyítania, hogy a vevõ részére elküldött vagy személyesen átadott árucikk a teljesítéskor még hibátlan volt. A tájékoztatás szerint, ha két magánszemély köt egymással szerzõdést, akkor általában két év helyett csupán a teljesítéstõl számított hat hónapig léphet fel a vevõ az eladóval szemben az említett igényekkel. Ekkor azonban már a vevõnek kell bebizonyítania, hogy a megkapott árucikk már akkor hibás volt, amikor átvette, ám ez gyakran lehetetlennek bizonyul.

Reklamálni kell, ehhez ingyenes segítséget kérhetünk


A fogyasztókat Európa-szerte megilletik a távollevõk között kötött szerzõdések kapcsán irányadó speciális jogok. Ennek megfelelõen tehát legalább 7 munkanapos indokolás nélküli elállási jog illeti meg a vevõt. Így nem számít, hogy egy osztrák, belga, vagy akár egy holland vállalkozás webáruházából vásárol, mert az uniós szabályok értelmében legalább 7 munkanapos határidõn belül meggondolhatja magát és visszaküldheti a terméket.

Az Európai Unión belüli, határon átnyúló online vásárlás során a fogyasztókat megilletik a jogszabályok nyújtotta garanciák akkor is, ha például a webáruház szerzõdési feltételei szerint kikötik egy olyan harmadik állam szabályait alkalmazni a szerzõdésre, amely nem tagja az Európai Uniónak. A FEOSZ a teszt tapasztalatai alapján azt javasolja, hogy a fogyasztók kellõ tudatossággal járjanak el internetes vásárlás esetén és ne nyugodjanak bele, ha elutasítják indokolás nélküli elállási joguk gyakorlását. Ilyenkor forduljanak a fõvárosi, megyei békéltetõ testületekhez a fogyasztói jogvita gyors és ingyenes rendezése érdekében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!