2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Ötven ösztöndíjat ajánl fel a kormány indonéz hallgatóknakForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-11 10:32:50
A magyar kormány ötven ösztöndíjat ajánl fel indonéz hallgatók számára a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere, amikor kedden hivatalában fogadta Priyo Budi Santoso indonéz képviselõházi alelnököt.

Az Emberi Erõforrások Minisztériumának MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tárgyaláson a felek kölcsönösen megerõsítették további együttmûködési szándékukat az oktatás területén is.

Priyo Budi Santoso kiemelte, hogy Magyarország az ázsiai szigetország legfontosabb stratégiai partnere a kelet-közép-európai térségben, ezért a régióban elsõsorban hazánkkal szeretnék tovább fejleszteni és más területekre is kiterjeszteni a meglévõ oktatási együttmûködést.

Balog Zoltán köszönetét fejezte ki, hogy az Indonéziával fennálló felsõoktatási partneri kapcsolatnak köszönhetõen a Darmasiswa ösztöndíj keretein belül 1993 óta már 170 magyar hallgató tanulhatott az ázsiai országban. Jelezte, hogy a két ország közötti kiváló együttmûködést mutatja az is, hogy 2013 folyamán egyaránt sikerrel zajlott le a budapesti I. Indonéz-Magyar Rektori Konferencia, valamint az Indonéziában megrendezett kétnapos Magyar-Indonéz Felsõoktatási Fórum.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország törekszik az együttmûködés további megerõsítésére. Ezt szolgálja a kidolgozás alatt álló Magyarország-ASEAN Ösztöndíjprogram, valamint a Stipendium Hungaricum program is, amelyek keretében az indonéz félnek ötven ösztöndíjat ajánlanak fel.

Az Emberi Erõforrások Minisztériuma az együttmûködés realizálása érdekében kezdeményezi kétoldalú tárcaközi megállapodás létrehozását az indonéz kormánnyal, amihez Balog Zoltán a képviselõházi alelnök támogatását kérte.
Priyo Budi Santoso megköszönte a magyar felajánlást, és megerõsítette, hogy Indonézia is elkötelezett a két ország közötti felsõoktatási kapcsolatok fejlesztésében. Ezt alátámasztandó tájékoztatta Balog Zoltánt arról, hogy Indonézia viszonossági alapon ösztöndíjprogramot tervez indítani magyar hallgatóknak.

A közlemény szerint a tárgyaláson az indonéz fél kérésére Balog Zoltán ismertette a magyar kormányzati reformokat az egészségügy, a család-, illetve a gyermekvédelem területén.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!