2024. április 24. Szerda, György.
 
Így nyúlhatnak a számlájához a tudta nélkülForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-11 11:07:46
A tagállamok igazságügyi miniszterei megállapodásra jutottak az egész Európára kiterjedõ számlazárolásra irányuló bizottsági javaslatról, amely megkönnyíti, hogy a polgárok és a vállalkozások behajtsák a határon átnyúló tartozásokat - derül ki az Európai Bizottság közleményébõl.

A javaslat elõsegíti a más tagállambeli tartozás behajtását, és biztosítja a hitelezõket arról, hogy vissza tudják szerezni a követelést. Ettõl a bizottság azt reméli, hogy fokozza az egységes uniós piaci kereskedelembe vetett hitet. A kezdeményezés a "jogérvényesülés a növekedés érdekében" bizottsági program részét képezi, amely a kereskedelem és a növekedés érdekében erõsítené a közös piacon a jogérvényesülést.

Viviane Reding, igazságügyi biztos a múlt heti tárgyalásokon elért eredményt az uniós kkv-k számára áttörésnek nevezte és reményét fejezte ki, hogy az Európai Parlament és az Európai Tanács munkája révén ez a javasat hamarosan az európai joganyag részévé válik. Az európai vállalkozások éves forgalmának mintegy 2,6 százaléka megy veszendõbe a behajthatatlan tartozások miatt - derül ki a bizottsági közleménybõl -, ezeknek a vállalkozásoknak a túlnyomó többsége pedig kkv. Évente akár a 600 millió eurót is elérheti az olyan szükségtelenül leírt tartozások összege, amelyeket a vállalkozások nem is próbálnak behajtani, mert elrettennek a külföldi pereskedés költségeitõl és bonyodalmaitól. Az Európai Bizottság szerint az általa javasolt ideiglenes számlazárolást elrendelõ európai végzés megoldást kínál ezekre a problémákra.

Az Igazságügyi Tanácsban pénteken elért kompromisszum megerõsíti a bizottsági javaslat fõ pontjait. Ami a legfontosabb, hogy tanácsi szövegben megtartották a javaslat olyan alapvetõ elemeit, mint hogy a "meglepetésjelleg" megõrzése érdekében a végzést az adós tudomása nélkül bocsátják ki, és a határokon átnyúló ügyek fogalmát tágan határozták meg.

A tanácsban készült szöveg az alábbiak tekintetében tér el az eredeti javaslattól:
Az Európai Bizottság javaslatával szemben a tanácsi szövegben a szabályok nem alkalmazandók a pénzügyi eszközökre (mint a részvények és kötvények), az öröklésekre és a házassági vagyonra. Tehát a hitelezõk nem tudnak ideiglenes számlazárolást elrendelõ európai végzést alkalmazni annak érdekében, hogy pénzügyi eszközöket zároljanak a bankszámlákon, és nem képesek erre az örökléssel vagy a házassági vagyonjoggal kapcsolatos jogviták esetében sem.
A szabályok csak azokra a hitelezõkre alkalmazandók a most elfogadott szöveg szerint, akik a szabályok hatálya alá tartozó tagállamokban rendelkeznek állandó lakóhellyel vagy székhellyel. Továbbá fõszabály szerint a hitelezõk felelõsségre vonhatók a számlazárolási végzés indokolatlan kibocsátásáért.
A számlaadatokhoz való hozzáféréssel kapcsolatban a tanács által megfogalmazott verzió szerint a hitelezõ csak abban az esetben veheti igénybe az új szabályok által létrehozott mechanizmust, ha az adóssal szemben végrehajtható ítéletet adtak ki.

Ahhoz, hogy a bizottsági javaslatból jogszabály legyen, azt közösen el kell fogadnia az Európai Parlamentnek és az EU-tagállamoknak a - minõsített többséggel határozó - tanácsban. Az Európai Parlament Jogi Bizottsága az idei év május 30-án szavazatával támogatta a bizottsági javaslatot. A tanácsban pénteken elért megoldás azt jelenti, hogy a két jogalkotó szerv háromoldalú egyeztetéseket kezdhet a bizottsággal a végleges megállapodás elérése érdekében.

Mire jó ez a javaslat?

Az uniós vállalkozások 99 százaléka a kis- és középvállalkozások közé tartozik, közülük mintegy 1 millió szembesül nehézségekkel a más tagállambeli követelések terén, és évente akár a 600 millió eurót is elérheti a leírt tartozások összege. Ezek esetében a vállalkozások túlságosan drágának vagy nehéznek találják a más uniós országokban folytatandó pereket. Az uniós polgárok számára problémát jelenthet az is, ha az interneten vásárolt termék soha nem érkezik meg, vagy ha a más országban tartózkodó szülõ nem fizeti a tartásdíjat.

A bizottság rendeletjavaslata létrehozza az ideiglenes számlazárolást elrendelõ európai végzést, amely lehetõvé teszi majd a hitelezõk számára, hogy zároltassák az adós bankszámláján a tartozásnak megfelelõ összeget. A végzés fontos szerepet játszhat a követelésbehajtási eljárásban, mivel megakadályozza, hogy az érdemi ítélethozatalig eltelt idõ alatt az adós kivonja vagy eltüntesse vagyoni eszközeit, ami növeli a más tagállambeli követelés sikeres behajtásának valószínûségét.

Az új európai végzés lehetõvé teszi a hitelezõk számára, hogy az EU minden tagállamában azonos feltételek mellett zároltassák a bankszámlákon lévõ pénzeszközöket. Fontos tény, hogy nem változnak a számlazároltatásra vonatkozó nemzeti eljárások. A bizottság egyszerûen csak egy újabb európai eljárást hoz létre, amelyet a hitelezõk abban az esetben választhatnak, ha más uniós tagállamban szeretnének követelést behajtatni.

Az ideiglenes számlazárolást elrendelõ európai végzés a nemzeti jogszabályok biztosította eszközök alternatíváját kínálja a hitelezõ számára. Biztosító jellegû, azaz csak az adós számlájának zároltatására alkalmas, a hitelezõ felé való fizetést nem biztosítja. Az új eszköz kizárólag a több tagállamot érintõ ügyekben használható majd fel. Az ideiglenes számlazárolást elrendelõ európai végzést ex parte (a másik fél meghallgatása nélküli) eljárás keretében, azaz az adós tudta nélkül bocsátják ki, tehát a meglepetés erejével hat. A jogi aktus közös szabályokat állapít meg a joghatósággal, a végzés kibocsátásának feltételeivel és eljárásával, a bankszámlaadat közlését elrendelõ végzéssel, és a számlazárolást elrendelõ végzés nemzeti bíróságok és hatóságok általi végrehajtásának módjával, valamint az adóst megilletõ jogorvoslati lehetõségekkel és az alperes védelmét szolgáló egyéb elemekkel kapcsolatosan.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!