2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Vigyázz, milyen pénzt veszel ki az ATM-bõl! Akár le is csukhatnakForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-11 11:29:31
Sokan nem is gondolnák, milyen súlyos következményekkel járhat, ha elteszik a véletlenül, vagy technikai okokból az ATM bankjegykiadó nyílásánál maradt készpénzt. Hiába tartják ezt sokan nagy szerencsének, vagy talált pénznek, a meggondolatlanság akár egész további életüket komolyan befolyásolhatja.

Képzelj el egy, elsõ hallásra talán ártatlannak, vagy szerencsésnek tûnõ szituációt. Pénzt veszel fel egy ATM-bõl, ám - még mielõtt betennéd a kártyádat a bankjegykiadó automatába - észreveszed, hogy annak pénzkiadó nyílásában már van néhány ezer forint.

Pénzt veszel fel egy ATM-bõl, ám - még mielõtt betennéd a kártyádat a bankjegykiadó automatába - észreveszed, hogy annak pénzkiadó nyílásában már van néhány ezer forint. Mindenki tegye a szívére a kezét: szinte biztos, hogy az elsõ megoldást választaná, nem? Valószínûleg nem egy olyan olvasónk van, aki talált már pénzt egy automatában, és el is tette azt. Nos, van egy rossz hírünk: aki így dönt, az konkrétan bûncselekményt - pontosabban lopást - követ el.

Így néz ki mindez a gyakorlatban

Vádemelési javaslattal zárta le a nyomozó hatóság azzal a 23 éves ligeti nõvel szemben folytatott büntetõeljárást, aki a bankautomatában talált pénzt elvitte. Egy 40 éves komlói lakos tett feljelentést a rendõrségen, mert egy júniusi napon egy komlói pénzintézet automatájából ismeretlen személy a pénzét eltulajdonította. A férfi elmondta, hogy a bank automatából pénzt szeretett volna felvenni, azonban azt az automata nem adta ki, így a pénzintézetben kért segítséget. Az automata közben a pénzt mégis kiadta, mellyel valószínûleg az utána következõ személy távozhatott.

A bank kamerafelvételei alapján a nyomozók azonosították a bûncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható L.H. -t, aki gyanúsítottkénti kihallgatásakor a cselekmény elkövetését elismerte. A 23 éves nõ ellen lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást a Komlói Rendõrkapitányság befejezte és a keletkezett iratokat a napokban vádemelési javaslattal az illetékes ügyészségnek megküldte.

Ez bizony lopás

Mint azt a Baranya Megyei Rendõr-fõkapitányságtól elmondták, az esetet a Büntetõ Törvénykönyv (Btk.) 370. §-a szabályozza. Eszerint "aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el". A rendõrség közlése szerint az ATM automata által kiadott pénz a kártyabirtokos tulajdona, a megtaláló köteles az esetet a bankban jelezni és a pénzt leadni.

A Btk. hivatkozott paragrafusa szerint egyébként a lopást (ha kisebb értékre történik) két évig terjedõ szabadságvesztéssel is büntethetik. Ha 200 ezer forintnál nagyobb összeget találunk az ATM-ben, az viszont már nagyobb értékû lopásnak minõsül, így három évig terjedõ szabadságvesztéssel is járhat.

Bár a rendõrség konkrét kérdésre sem adott bõvebb tájékoztatást az ügy körülményeirõl, az eset leírása arra enged következtetni, hogy nem elõre eltervezett bankkártyás csalásról van szó, tehát feltételezhetõ, hogy a gyanúsított nem valamilyen speciális eszközt használt a pénz megszerzésére. Sokkkal valószínûbb, hogy megragadta a kínálkozó alkalmat, nem gondolván arra, hogy ezzel bûncselekményt követ el.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!