2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Megemelt összegû támogatást kapnak a juh- és kecsketartókForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-12 14:48:42
Megemelt összegû támogatást kapnak a juh- és kecsketartók, mivel a kormánynak sikerült elérnie az Európai Bizottságnál, hogy a nemzeti forrásból nyújtható, úgynevezett csekély összegû, de minimis támogatások szabályai szerint három év alatt 10 ezer eurónak megfelelõ forintösszeghez jussnak a magyar gazdák - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint Czerván György agrárgazdaságért felelõs államtitkár a Magyar Juh és Kecsketenyésztõk Szövetségének küldöttközgyûlésén kijelentette: a tárca elkötelezett amellett, hogy az engedélyezett támogatást teljes egészében, termeléshez kötött formában, a juh és kecsketartóknak kifizesse.

Kiemelte: az anyajuhok 2013. évi átmeneti nemzeti támogatási lehetõsége ugyan minimálisra csökken a magyar támogatások uniós kiegyenlítõdése miatt, viszont ennek kompenzálására megemelt összegû de minimis támogatást ad a VM.

Ennek mértéke anyajuhonként 600 forinttal, az egy termelõ által igénybe vehetõ támogatás felsõ határa pedig 833 euróval - közel 250 ezer forinttal - magasabb, mint korábban, vagyis a kérõdzõ szerkezetátalakítási program forrásaival együtt összességében jelentõsen növekszik a juhtartók támogatása.

Az anyakecskék után járó de minimis támogatás állatonként 500 forinttal, 3500 forintra nõ - olvasható a közleményben. Az átmeneti nemzeti támogatásokkal szemben a megemelt összegû de minimis támogatásra nem kell alkalmazni az úgynevezett moduláció miatti támogatáscsökkentést, így azt a termelõk teljes egészében megkapják.

Czerván György örvendetesnek nevezte, hogy a juh és a kecskeállomány folyamatosan nõ, ebben jelentõs szerepe van a 2012-ben indított kérõdzõ szerkezetátalakítási programnak. Hozzátette: 2013 júniusában mintegy 1,16 millió juhot tartottak a magyar gazdák, ebbõl anyajuh 810 ezer volt. A kecskeállomány 88 ezer darabot tett ki, ebbõl 42 ezer volt az anyakecske.

A juhágazat termelési értéke 2012-ben folyó áron mintegy 16 milliárd forintot tett ki, ami 11,5 százalékos növekedés az elõzõ évhez képest. A kecske ágazat termelési értéke 2012-ben folyó áron 1,6 milliárd forint volt, ami a növekvõ állatlétszám ellenére 8 százalékos csökkentést mutat a tavalyi évhez képest, ennek okaként a csökkenõ felvásárlási árakat nevezte meg az államtitkár.

Czerván György felhívta a gazdálkodók figyelmét, hogy az állattartó telepek és élelmiszeripari gépek, technológiák beszerzéséhez nyújtandó támogatásokra 2013. december 16. reggel 8 órától forráskimerülésig, de legkésõbb 2014. január 31-én 18 óráig lehet pályázni.

Az állattenyésztési technológiai fejlesztésére beszerzendõ technológiák, gépek támogatására mintegy 35 milliárd forintot, az élelmiszeripar-feldolgozás technológiai fejlesztésére legalább 15 milliárd forintot biztosít a tárca. A támogatási keret felülrõl nyitott, ami azt jelenti, hogy a más jogcímekrõl felszabaduló forrásokkal a VM még ki tudja egészíteni a 60 milliárd forintos alapösszeget - olvasható a közleményben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!