2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Felkészülés a télre és az év végi ünnepekreForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-12-12 15:46:17
Az õszi és a téli közlekedésre történõ átállást követõen továbbra is fontos annak hangsúlyozása, hogy ezen idõszakban fokozott figyelemre van szükség a közúti közlekedésben.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az ünnepek idõszakában jelentõs személy- és gépjármûforgalom növekedésre kell számítani a fõközlekedési útvonalakon, autópályákon, autóutakon, valamint a bevásárló és üzletközpontok, alkalmi kirakodóvásárok helyszínén és azok környékén. Az év végi ünnepek alkalmával sokan kelnek útra, hogy meglátogassák szeretteiket, illetve többen utaznak el szórakozni, pihenni.

Ezen idõszakban megnövekedett gyalogos és jármûforgalomra tekintettel kérünk mindenkit a közlekedéssel kapcsolatos szabályok fokozott betartására az utakon és köztereken. Nem csak a közlekedésben, de a parkolásnál is kölcsönösen figyeljenek egymásra. Az alapvetõ közlekedési szabályok betartásával minimálisra csökkenthetõk a balesetek kockázata – a téli idõszakban is – és elkerülhetõek a szabálytalan parkolásból, várakozásból adódó kellemetlenségek.

A rendõrök az ünnepek alatt is fokozott létszámban lesznek jelen a közterületeken, hogy segíthessenek valamint, hogy jelenlétükkel is figyelmeztessenek a szabályok pontos betartására.

A közlekedés biztonságának és zavartalanságának biztosítása érdekében a rendõrség – ezen idõszakban – fokozottan ellenõrzi a közlekedési szabályok betartását, így különösen a várakozásra, a sebességre, valamint a szeszes ital fogyasztás tilalmára vonatkozó szabályok betartását.

Ismételten felhívjuk a figyelmet a téli közlekedésre való felkészülés fontosságára, hiszen a megváltozott idõjárási- és útviszonyok miatt fokozott veszélyhelyzettel kell számolnia mindenkinek. Ebben az évszakban gyakrabban elõfordulnak olyan közlekedési helyzetek, szituációk, amelyek az idõjárás viszontagságaiból adódnak.

A téli idõszakban a legtöbb problémát a csúszós utak és a romló látási viszonyok okozzák, ezért lényeges, hogy minden jármûvezetõ megfelelõen felkészítse jármûvét ezekre a körülményekre. Erre tekintettel, aki még nem végezte vagy végeztette el a jármûve mûszaki állapotának vizsgálatát az soron kívül tegye ezt meg. Ennek során ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálni az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és fényjelzõ berendezések valamint a fékrendszer állapotán túl, az ablaktörlõ (ablaktörlõ lapátok, ablakmosó folyadék), illetve a páramentesítõ berendezések állapotát és mûködõképességét.

A megváltozott idõjárási viszonyok miatt – amikor a hõmérséklet +7 fok alá esik – a biztonságos közlekedéshez ajánlott a gépjármûveken a gumiabroncsokat téli gumikra cserélni. Még akkor is téli abroncsokkal induljunk útnak, ha éppen még nem esett le a hó, hiszen a nyári gumi +7 fok alatt nem biztosít megfelelõ tapadást.

A rossz látási és útviszonyok között nagyobb követési távolságot kell tartani, hogy idõben tudjanak irányt változtatni jármûvükkel, vagy legyen elég idõ és távolság fékezés során a megállásra.

Az erõs lehûlésre, a szórványosan elõforduló ködfoltokra, az esetlegesen várható intenzív havazásokra a meteorológiai szolgálat jelzései alapján megfelelõ elõrelátással fel lehet készülni.

A kerékpárosoknak is célszerû jármûvük elõírásszerû felszereltségét ellenõrizni. Az elsõ- és hátsó lámpák, a hátul piros színû, nem háromszög alakú prizma, valamint a kerekekre az elõírásoknak megfelelõen felszerelt küllõprizmák mind a láthatóságukat segítik elõ. A láthatósági mellény és a világosabb öltözet viselése fokozza biztonságukat. A gyalogátkelõhely elõtt szálljanak le kerékpárjukról, s körültekintõbben lépjenek le az úttestre.

A gyalogosoknak figyelembe kell venni azt, hogy a fenti körülmények között a gépkocsik féktávolsága jelentõsen megnõ, ezért az úttestre való lelépés elõtt mindig gyõzõdjenek meg annak veszélytelenségérõl.

Ismételten kérünk minden jármûvezetõt (ideértve a kerékpárosokat is), hogy saját maguk és mások életének, testi épségének megóvása érdekében, ha szeszes italt fogyasztanak, ne vezessenek, ne üljenek kerékpárra, hiszen az alkohol nagymértékben tompítja a reflexeket, növeli a reakció idõt.

Az ünnepek alatt, illetve azt megelõzõen is a közlekedési szabályok betartását folyamatosan fogják ellenõrizni a rendõrök, akik a megye lakosságának biztonsága érdekében látják el szolgálatukat.

VIGYÁZZUNK EGYMÁSRA, ÓVJUK MAGUNK ÉS MÁSOK ÉLETÉT, TESTI ÉPSÉGÉT!

Balesetmentes közlekedést kíván a Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelõzési Bizottság

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!