2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Magyarország és Amerika örökre összekapcsolódottForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-13 10:37:57
Magyarország elsõ megválasztott vezetõjeként Antall József az új kezdetet képviselte az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolataiban - mondta Maximilian Teleki.

Antall József miniszterelnöksége alatt az Egyesült Államok és Magyarország örökre összekapcsolódott, amire a két ország vezetõinek ma is emlékezniük kell - jelentette ki csütörtökön Washingtonban az MTI-nek Maximilian Teleki, az Amerikai Magyar Koalíció elnöke abból az alkalomból, hogy a legnagyobb egyesült államokbeli magyar ernyõszervezet közleményben emlékezett meg Antall József miniszterelnökrõl, halálának huszadik évfordulóján.

"Magyarország elsõ megválasztott vezetõjeként Antall József az új kezdetet képviselte az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolataiban. Tisztelettel adózunk a szolgálata és életútja elõtt, de arra is emlékezünk, hogy azokban az idõben Magyarország vezetõ szerepet játszott a régióban, és jobbközép kormánya nagyrabecsülésnek örvendett" - mondta Teleki.

Az AMK elnöke idézte idõsebb George Bush amerikai elnök szavait, miszerint "Magyarország új hazafiai hiszik, hogy minden lehetséges egy ország és egy nép számára, és kinyilatkoztatták, hogy az egyén, nem pedig az állam jelenti a jövõ hangját".

Maximilian Teleki emlékeztetett arra, hogy az amerikai elnök, amikor 1990 októberében a Fehér Házban fogadta Antall Józsefet, kijelentette: "Magyarország nem feltörekvõ demokrácia; Magyarország demokrácia". "Elismerte Magyarország szuverén, pluralista, demokratikus európai állam mivoltát, és azt ma is elismerik. Úgy gondolom, hogy a mostani, huszadik évforduló arra emlékeztet bennünket, hogy Magyarország és az Egyesült Államok (sorsa) örökre összekapcsolódott az 1990-es új kezdet és az Antall József vezetése alatt megtett elsõ lépések által. Bízunk benne, hogy az évforduló emlékeztetni fogja mind az Egyesült Államok, mind Magyarország vezetõit ennek a kulcsfontosságú és stratégiai kapcsolatnak a fontosságára" - fogalmazott a koalíció vezetõje.

Az AMK csütörtöki közleményében kiemelte, hogy Antall Józsefet kollégái igazi közép-európai államférfinak tartották, aki stabil, centrista irányvonalon tartotta Magyarországot.

A dokumentum szerint a magyar diaszpóra - különösen az amerikai magyar közösség - csodálója volt Antall Józsefnek, aki már jóval azelõtt tartós barátságokat kötött annak vezetõivel, hogy miniszterelnökké választották. A néhai kormányfõt az 1990-es látogatása alkalmából lelkesen üdvözölték a washingtoni Kossuth Házban. Ekkor jelentették be az Amerikai Magyar Koalíció megalakulását.

Az angol nyelvû közleményben idézték Sütõ Andrásnak a néhai miniszterelnök temetésén elmondott szavait, miszerint "senki, aki utána jön, senki, aki nyomába lép, ezután meg nem kerülheti õt abban, amit a határon kívül élõ magyarságért cselekedett."

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!