2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Jeges árra készül a katasztrófavédelemForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-14 12:13:11
Jeges árvíz biztosan lesz, de hogy mekkora azt nem tudni - mondta a Híradónak az Országos Vízügyi fõigazgató.

A katasztrófavédelem a honvédséggel, a rendõrséggel és a vízüggyel közösen felkészült a jeges árral szembeni védekezésre. Magyarországon húsz bevethetõ jégtörõhajó van, tizenkettõ a Tiszán, nyolc a Dunán. Az ország legnagyobb jégtörõje a 420 tonnás Széchenyi, amely akár két méter mélyen is képes megbontani, feltörni a jégtáblákat.

Idén húsz jégtörõ áll készenlétben, a Jégvirág 9-est a Híradó kamerái elõtt ellenõrizték a Tokaji kikötõben, ahol összesen hat hajó van. Ezek közül pénteken kettõt a tiszalöki tározóhoz irányítanak át. Molnár Béla országos vízügyi fõigazgató közölte: biztosan lesz jeges árvíz, ezért mind a húsz hajó felkészült, bármikor bevethetõek.

A védekezésben a katasztrófavédelem is részt vesz, Bakondi György fõigazgató úgy nyilatkozott: több ezer ember készült fel egy esetleges jeges áradásra. "Húsz hivatásos és önkéntes mentõcsoportunk van minden megyében és a fõvárosban, mintegy 1500 fõvel" - tette hozzá, megjegyezve: 112 járásban már megalakultak a járási önkéntes mentõszervezetek, csaknem közel 4000 fõvel.

A honvédség perceken belül több mint 300 embert tud bevetni egy esetleges téli katasztrófavédelmi helyzetben. A rendõrség néhány órán belül 3600 embert tud mozgósítani, és átcsoportosítással akár tízezerre tudja emelni a létszámot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!