2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Németh: Számítottunk arra, hogy rezsicsökkentés nem lesz egyszerû terepForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-14 12:49:57
Több százmilliós bírsággal sújtották a közmûszolgáltató cégeket a rezsicsökkentés elmulasztása, hibásan kiküldött számlák és a tájékoztatási kötelezettség megszegése miatt - jelentette be a Fidesz rezsicsökkentésért felelõs munkacsoportjának vezetõje. Németh Szilárd azt mondta: hét szolgáltató összesen nyolc esetben állított ki hibás számlát az idén, ami miatt jogerõsen 56 és fél milliós büntetést kaptak.

Kilenc szolgáltatóra elsõ fokon 560 millió forint kötbért vetettek ki, mert a rezsicsökkentésbõl eredõ megtakarításról nem tájékoztattak megfelelõen. A fideszes képviselõ hozzátette: több szolgáltatót azért bírságoltak meg, mert nem hajtotta végre a rezsicsökkentést. Németh Szilárd elmondta: "A magyar fogyasztók érdekében ezeket az eseteket fel kell tárni, a büntetéseket ki kell szabni, és a helyes útra kell terelni a szolgáltatókat."

A politikus az M1 Az Este címû mûsorában kiemelte: a rezsicsökkentést három esetben nem hajtották végre, ez több ezer embert érintett. Beszámolója szerint gondok akadtak a szemétszállítással foglalkozó vállalatokkal, 74 vizsgált vízközmûcég közül pedig csaknem 50-nél találtak valamilyen problémát.

Németh Szilárd hangsúlyozta: a rezsicsökkentés a magyar fogyasztók érdekét szolgálta, és legfõbb célja, hogy több pénz maradjon a családoknál. "Ahogy az ország helyzete ezt megengedte, úgy egyre több helyen vezettük be ezt az intézkedést" - mutatott rá.

A fogyasztóvédelmi ügyek mellett Németh Szilárd ismertette a Magyar Energetikai és Közmû-szabályozási Hivatalnál indult eljárásokat is. Példaként említette, hogy az Elmû-ÉMÁSZ az év elsõ felében azt közölte fogyasztóival, átállhatnak online tarifára, arról azonban nem tájékoztatták az embereket, hogy ha ezt elfogadják, azzal kilépnek az egyetemes szolgáltatás körébõl, így nem jár nekik a rezsicsökkentés. A szolgáltatót ezért kétmillió forintra büntették - jegyezte meg Németh Szilárd.

A Fidesz politikusa beszélt arról is, hogy a következõ lépésben törvénnyel fogják meghatározni a közszolgáltatási rendszer keretét. Ha ez teljesül, "akkor mondhatjuk majd, hogy fenntartható marad a rezsicsökkentés, az emberek pedig annyit fizetnek Magyarországon a rezsiért, amennyit tudnak, amennyi elvárható" - mondta Németh Szilárd az M1 Az Este címû mûsorában.

Németh Szilárd a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában a legtipikusabb hibák között említette, hogy a cégek nem hajtják végre a rezsicsökkentést. Volt olyan is, hogy a rezsicsökkentés elõtt szerzõdést bontott a szemétszállító, majd nagyobb kukákat helyezett ki, hetente többször szállította el õket, és magasabb díjat számlázott ki, miközben a tárolók jó része félig sem telt meg – magyarázta a rezsibiztos. Felhívta rá a figyelmet, hogy az ilyen panaszokat a fogyasztóvédelmi hatóság, illetve a Magyar Energiahivatal is vizsgálhatja hivatalból.

Beszélt arról is: fel voltak készülve arra, hogy a rezsicsökkentés nem lesz egyszerû terep, lesznek ellenállások, és lesz, aki "be akar tartani". Ahhoz, hogy minden családnál érvényesítsék a rezsicsökkentés hatását, fél év kemény küzdelem kellett, ezt szokás rezsiharcnak nevezni. Az emberek azt látták, hogy pénz marad náluk, és felszínre kerültek különbözõ fogyasztóvédelmi problémák. A fogyasztókat védõ szabályozás jött létre, és mind több a tudatos fogyasztó – hangsúlyozta Németh Szilárd.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!