2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Államháztartás: 11,3 milliárd forint többlet novemberbenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-15 11:04:50
Az államháztartás központi alrendszere 11,3 milliárd forint többlettel zárt novemberben, így az elsõ tizenegy havi hiány 876,3 milliárd forint volt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az NGM hangsúlyozza, hogy a központi költségvetés november végi pénzforgalmi adatai megfelelnek a kormány várakozásainak; a mostani és a következõ hónapra várt bevételek és kiadások alátámasztják, hogy teljesülni fog idén a 3 százalék alatti GDP-arányos hiánycél. Az Országgyûlés által a múlt héten elfogadott módosítás szerint az államháztartás központi alrendszerének idei hiánya 1125,184 milliárd forint lehet.

Az államháztartás központi alrendszerén belül a központi költségvetés 195,5 milliárd forintos szufficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 183,3 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 0,9 milliárd forintos deficittel zártak novemberben - olvasható a hétfõi közleményben.

Az NGM kifejti: a kormány intézkedései nyomán tavaly és idén a bevételi és a kiadási oldalt is jelentõsen befolyásoló változások történtek. A bevételi oldalt tekintve néhány adónembõl származó bevételi elõirányzat csökkent, bizonyos adónemek megszûntek, illetve módosultak, másrészt új adónemek bevezetése történt meg.

November végéig 2012-höz képest magasabb összegben alakultak ugyanakkor egyes adóbevételek is, például az általános forgalmi adó, a személyi jövedelemadó, a regisztrációs adó, a pénzügyi szervezetek különadója, valamint az illetékbevételek. Emellett november hónapban jelentõs összeget tett ki az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek mérlegsoron a frekvenciahasználati jog meghosszabbításáért fizetett összeg is.

A kiadási oldalon többletkiadást jelentett, hogy az önkormányzati feladatok és azok finanszírozása több területen átkerült az államháztartás központi alrendszerébe. Ennek következtében a központi költségvetés november végi kiadásai magasabb összegben teljesültek, mint tavaly. Ebben az évben már központi kiadásként jelentkeznek az átvett egészségügyi, szociális és egyéb intézmények - például kórházak, fogyatékkal élõket gondozó intézmények, gyermekvédelmi intézmények - kiadásai, valamint a köznevelésben a pedagógusok illetménye.

Emellett meghaladták az elõzõ évi kifizetéseket többek között a vasúti és közúti közlekedési támogatások, lakásépítési támogatások és az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások is - derül ki a jelentésbõl.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!