2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Európa legritkább orchideáját újra felfedezték az Azori-szigetekenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-15 11:28:02
A Hochstetter-orchideát már 1838-ban látták, ám csaknem két évszázadon át nem sikerült az új virágot hivatalosan is elismertetni.

Európa legritkább orchideafaját újra felfedezték az Azori-szigetek egy vulkáni gerincén - jelentették be kutatók. A Hochstetter-orchideát már 1838-ban látták, ám csaknem két évszázadon át nem sikerült az új virágot hivatalosan is elismertetni. Kutatók most megvizsgálták a szigetek orchideáit, és három fajukat azonosították - idézi a BBC hírportálja a PeerJ címû tudományos lapban közölt tanulmányt.

Az orchideafélék a virágos növények egyik legelterjedtebb és legtöbb fajjal rendelkezõ családja, Európában több mint 300 fajuk él. A kutatócsoport a kilenc sziget száz meg száz virágából vett mintát, hogy DNS-üket elemezze, és részletes méréseket is végeztek rajtuk.

Két fajt találtak: az elterjedt, rövidsarkantyús orchidea minden szigeten virágzott, a ritkább, keskenyajkú csak nyolc szigeten. A Sao Jorge-sziget egyik vulkáni gerincén azonban meglepõ felfedezést tettek: egy harmadik, különlegesen ritka orchidea virított az érintetlen tájban.

Richard Bateman, a kutatás vezetõje, a londoni Kew-i Királyi Botanikus Kertek munkatársa elmondta: még inkább meglepõdött, mikor a szakirodalom tanulmányozása során rájött, hogy a különlegesen ritka virágfajt már az Azori-szigetekre látogató elsõ komoly botanikai expedíció felfedezte 1838-ban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!