2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Stressz, depresszió, párválasztás - a magyarok lelkiállapotát bemutató kötet jelent megForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-15 18:52:24
A kötet egy 2013-as felmérés eredményeit összegzi.

A magyarok lelkiállapotát, a fiatalok családdal és gyermekvállalással kapcsolatos véleményét is bemutatja egy 2013-as felmérés eredményeit összegzõ kötet, amely a Semmelweis Kiadó gondozásában jelent meg.

A Hungarostudy elnevezésû vizsgálatok 1988 óta adnak számot a magyar népesség egészségi állapotának alakulásáról. A kétezer fõ megkérdezésével 2013 tavaszán készült kutatást bemutató tanulmányok egy része a teljes felnõtt lakosság jellemzõit vizsgálja, másik része a fiatal felnõttek helyzetét és a családdal, gyermekvállalással kapcsolatos véleményét tükrözi.

Az elsõ fejezet a kutatás részletes módszertani leírásával foglalkozik, míg a Társadalmi nézõpontok címû fejezetben a lakosság életminõségét vizsgálják a szakemberek, elemezve többek között az egyes generációk érték-, attitûd-, viselkedés- és közérzetjellemzõit. Külön fejezet számol be a magatartászavarokról, valamint a párkapcsolatokról, családról és gyermekvállalásról. A Változások címû fejezetben azokat a tanulmányokat olvashatják el az érdeklõdõk, amelyek a korábbi felmérések lakossági jellemzõit vetették össze a jelen állapottal.

Susánszky Éva, a kötet egyik szerkesztõje a csütörtöki könyvbemutatón elmondta: a kutatás többek között arra kereste a választ, hogy milyen a magyar generációk közérzete, milyen tényezõk segítik, illetve gátolják a lakosság civil szervezetekben való részvételét, a személyiség tanult vagy inkább örökletes jellemzõi játszanak-e szerepet a stressz észlelésében és leküzdésében.

Az adatokból kiderül egyebek mellett, hogy az életcélok és értékbeállítottságok skáláján a jó megjelenés és a sikeres pénzügyek elõbbre kerültek, a vallásosság visszaszorult, a depressziós tünetek gyakorisága nem változott, a munkahelyi stressz pedig a társadalom szélesebb rétegeit érinti a 2006-os adatokhoz viszonyítva. A vizsgálat kitért a partner általi bántalmazásokra is: a megkérdezettek 30 százaléka számolt be lelki erõszakról, 10 százalék fizikai, 3 százalék pedig szexuális erõszakról.

A párválasztási szokásokról több mint hatszáz 18-35 év közötti fiatalt kérdeztek meg, a válaszadók egyharmada házas és 30 százalékuknak van gyereke - ismertette a részleteket Gyõrffy Zsuzsa egyetemi adjunktus. Mint mondta, a megkérdezettek mintegy 90 százaléka házasság- és gyermekpárti, bár 68 százalék szerint nem fontos a gyermekvállalás elõtt megházasodni és a megromlott kapcsolat esetén inkább el kell válni. A gyermekvállalás tényét nem, de a megszületendõ gyerekek számát nagyban befolyásolja az anyagi biztonság és stabil munkahely - derült ki a felmérésben résztvevõk válaszaiból.

A magyarság egészségi állapotát Kopp Mária, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének alapítója és Skrabski Árpád szociológus kezdte el feltérképezni mintegy két évtizede: elõször 1988-ban, aztán 1995-ben, 2002-ben, 2006-ban és idén készült ilyen jellegû felmérés.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!