2024. április 24. Szerda, György.
 
KSH: nõtt az építõipar termelése októberbenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-17 09:15:10
Októberben 10,7 százalékkal nõtt az építõipar termelése az egy évvel korábbihoz képest a szeptemberi 9,3 százalékos emelkedés után - jelentette hétfõn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva a termelés 0,8 százalékkal alacsonyabb volt az elõzõ havinál. Az év elsõ tíz hónapjában 8,3 százalékkal nõtt az építõipar termelése az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az építményfõcsoportok közül az épületek építése 12,1 százalékkal emelkedett tavaly októberhez képest. Az alacsony bázis mellett a növekedés ebben a hónapban is elsõsorban ipari épületek építésébõl adódott.

Az egyéb építmények építése 9,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A növekedés a vasút- és útépítési munkáknak, illetve kisebb mértékben a közmûfejlesztéseknek köszönhetõ - közölte a KSH. A szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 2,3 százalékkal, az egyéb építményeké 0,5 százalékkal maradt el a szeptemberitõl.

Az építõipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza - októberben 28,8 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbi, rendkívül alacsony bázisnál. Az egyéb építmények ágazat termelése 13,2 százalékkal emelkedett. Az építõipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése csak kismértékben, 1,0 százalékkal nõtt 2012 azonos idõszakához képest.

Az októberben kötött új szerzõdések volumene 10,4 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül a két építményfõcsoport ellentétesen alakult - mutatott rá a KSH. Az épületek építésére kötött szerzõdések volumene 30,0 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi, az egészségügyi épületekre kötött szerzõdések miatti magas bázistól.

Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerzõdések volumene ezzel szemben jelentõsen, 39,5 százalékkal emelkedett. A növekedés a gyorsforgalmi úthálózat-, illetve elkerülõ utak építésére, valamint a közmûfejlesztésre kötött néhány nagy értékû szerzõdéssel magyarázható.

Az építõipari vállalkozások 2013 október végi szerzõdésállományának volumene 36,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerzõdéseké 7,3, az egyéb építményeké 49,0 százalékkal magasabb volt, mint 2012 októberében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!