2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Karácsonyi lakoma lelkiismeret furdalás nélkülForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-17 10:09:37
A Karácsony a szeretet ünnepe, együtt a család, meghitt hangulat, gyönyörûen díszített karácsonyfák, és persze hatalmas lakomák.

A szorgos háziasszonyok és a konyhában jártas urak mindent beleadnak egy 5 fogásos menüsor elkészítésébe, kezdve a töltött káposztától, egészen a mákos bejgliig. Nincs is ezzel gond addig, amíg mindezt egészséges keretek között viszik véghez. A régi szokás, miszerint disznótoros ételek nélkül nincs ünnep, már egyre több családban kezdi megadni magát, és felváltja egy egészségesebb, könnyebb ételekbõl álló menüsor. A legfontosabb szempont, amelyet észben kell tartani, hogy mindenbõl lehet enni, de csak mértékkel. Nincsenek tiltott ételek, csak kerülendõ mennyiségek! Az egyébként diétázó, fogyókúrázó, egészségtudatos emberek is hajlamosabbak ilyenkor engedni a hurka, kolbász, disznósajt csábításának, de a különbözõ betegségekben szenvedõknek (pl. epekõ, hasnyálmirigy gyulladás, diabétesz) észnél kell lenni, ha nem szeretnék az ünnepeket a fekvõbeteg osztályon tölteni.

A fogások elkészítésénél a hagyomány mellett szem elõtt kell tartani a korszerû konyhatechnológiai eljárásokat is (alufóliában, sütõzacskóban, teflon serpenyõben, római tálban való sütés, grillezés, párolás). A sláger a töltött káposzta, de kevesebb olajjal és zsíros hússal elkészítve, tölteléknek esetleg párolt zöldségek és gomba is mehet, a tetejére 20 százalékos helyett sovány tejföl vagy joghurt, és máris kész egy könnyedebb fogás.

A sertéshús helyett már sok helyen a pulyka a fõszereplõ (pulykamell, bõr nélküli pulykacomb), amely szintén nagyon ízletes grillezve, rostélyon sütve, párolt zöldségekkel. Az aduász a hal (tengeri halak, busa, harcsa), amely amellett, hogy ideális a zsírsav (omega-3 és omega-6), és fehérje tartalma, kalciumban, foszforban, vasban, jódban és cinkben gazdag, sokféleképpen elkészíthetõ. Ilyen a halászlé (kevés zsiradékkal), natúr, grillezett, roston sütött halszeletek, és a szálkamenteset a gyerekek is fogyaszthatják. Köretként burgonyapüré és sült krumpli helyett burgonyasaláta, görögsaláta, párolt zöldségek, karottás rizs tálalható. Sütemények, édességek A legnagyobb kísértést a sütemények és egyéb édességek jelentik, de nem akkor, ha egészségesen vannak elkészítve. Ha még eddig nem tették, akkor itt az idõ, hogy kipróbálják a mézes kalácsot vagy a bejglit teljes kiõrlésû lisztbõl elkészíteni, kevesebb cukorral és zsiradékkal.

Vaj helyett kiválóan használható a hidegen sajtolt növényi olaj, cukor helyett a méz vagy a fruktóz. Desszertként ajánlható még a zabpehely szelet, kókuszgolyó, gesztenyetorta. Karácsonykor elmaradhatatlan édesség a szaloncukor, melybõl kivételesen engedélyezett 1-1 szem elfogyasztása, de a legjobb, ha a fõétkezések lezárásaként teszik mindezt, és nem járnak rá a kis kalóriabombákra. A zöldségeket és gyümölcsöket korlátlan mennyiségben szabad és kell fogyasztani. A lencsébõl és babból készült ételeknek magas a fehérje és kalcium tartalma, a szezonális gyümölcsök (az alma, körte, áfonya, szilva és sütõtök) vitamin és ásványi anyag tartalmáról (immunrendszer erõsítés) nem is beszélve. Pár szem dió, mogyoró, mandula vagy sült gesztenye finom és rost dús csemege lehet a kis étkezésre. Az italok terén is ügyeljenek arra, hogy ne vigyék túlzásba a szénsavas, cukros üdítõk fogyasztását, a legjobb, ha limonádéval, frissen facsart gyümölcslevekkel, forralt alma lével, turmixokkal várják a vendégeket. Az alkoholos italoktól is jobb távolságot tartani, de 1-2 dl minõségi bor ebéd vagy vacsora közben megengedett.

Próbálják betartani az étkezések idõpontját és ritmusát. A mértéktelen habzsolás megterheli a szervezetet, komoly gyomorrontást lehet kapni, melynek tünetei a teltségérzet, gyomorégés, émelygés, hasi fájdalmak, hányinger, hasmenés. Az emésztés elõsegítésére és a tünetek enyhítésére a legjobb gyógyír egy kis mozgás, séta a friss levegõn, de segíthetnek az emésztést serkentõ, görcsoldó tabletták is. Kerüljék az egész tányért beterítõ adagokat, fõleg, ha több fogásból áll a menü, így mindent meg lehet kóstolni lelkiismeret-furdalás nélkül. Ha mindezeket betartják, akkor a mérleg garantáltan nem fog többet mutatni a karácsonyi ünnepek után.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!